"Kapten motorsåg"
- Brasiliens president Jair Bolsonaro offrar regnskogen för ekonomisk vinning och nu planerar andra länder att dra bort sitt stöd för Amazonas
I våras visade nya satellitbilder att skövlingen av regnskogen i Amazonas, "världens lungor" ökar rekordsnabbt. Brasiliens president, högernationalisten Jair Bolsonaro kallar bilderna för lögner och vill förhindra publicering av data som visar skogsskövlingens effekter.
Tyskland meddelade nyligen att man planerar att sluta stödja skogs- och biodiversitetsprojekt i Brasiliens regnskog. Orsaken är att man börjat tvivla på att pengarna går till rätt ändamål. Också Norge överväger att dra sig ur.
I går kommenterade president Bolsonaro det tyska beslutet att dra in 35 miljoner euro för skydd av Amazonas: "Brasilien behöver inte dem".
Amazonas tillhör Brasilien, och länderna i Europa ska sköta sina egna affärer eftersom de redan har förstört sin egen miljö.
I juni deklarerade Bolsonaro att Amazonas tillhör Brasilien och att länderna i Europa ska sköta sina egna affärer eftersom de redan har förstört sin egen miljö.
Brasiliens miljöminister Ricardo Salles vill att norska och tyska pengar i den så kallade Amazonfonden används till att kompensera markägare i Brasilien för landområden som omvandlats till naturskyddsområde. Enligt Salles är det statens roll är att skydda markägares rätt till egendom.
De flesta av dessa "markägares" områden är dock sådana som har ockuperats olagligt.
Det ser faktiskt illa ut
- Det ser faktiskt illa ut, det som Bolsonaros regering gör. Det som sker är precis det som vi har fruktat, säger Juha Aromaa, informationschef för Greenpeace Finland.
Aromaa konstaterar att det finns tre mycket viktiga stora tropiska skogsområden på vår planet; Amazonas i Brasilien, Kongoskogen i Afrika och de tropiska skogarna i Indonesien. Han poängterar att dessa skogar har oerhört stor betydelse och att de måste bevaras.
- Det finns två orsaker: Vi får inte släppa ut mera koldioxid i atmosfären och vi måste ha vår kolsänka kvar som tar bort kol från atmosfären.
Enligt Aromaa intensifierar Greenpeace nu sitt arbete i Brasilien och försöker stöda ursprungsbefolkningen som lever i Amazonas.
- Men den här kampen är väldigt mycket svårare i dag jämfört med hur det var förr. Den politiska situationen är nu en helt annan än vad den var under de tidigare regeringarna i Brasilien.
"Sluta äta kött"
- Sluta äta kött, säger Juha Aromaa, och påpekar att det ofta är jordbruket som ligger bakom regnskogsskövlingen i Amazonas.
Det handlar om köttproduktion - inte bara i Brasilien utan också i andra länder. En stor del av djurens foder utgörs av soja som kommer från Amazonas.
- Det här är en politisk kamp som vi försöker fortsätta med, och jag hoppas att också regeringarna i Europa kommer att ta upp den här kampen. Europa försöker åtminstone bära sitt ansvar och kämpar mot klimatförändring, säger Aromaa.
- Det är ju klart att vi inte kan blanda oss i Brasiliens interna frågor men vi kan försöka påverka Brasilien och den vägen få en förändring till stånd.

Både lagliga och illegala avverkningar av regnskogen i Amazonas har ökat explosionsartat sedan Jair Bolsonaro blev president i januari. Jordbrukar- och gruvdriftsintressen låg bakom en stor del av det stöd han fick i valet.
Forskare varnar för att Amazonas snart är nära den brytpunkt då skogen inte längre återhämtar sig

Jordbrukarlobbyn ges makt - och miljön står utan det skydd som tidigare fanns
Brasiliens naturreservat, ursprungsbefolkningens territorier och zonerna för hållbar produktion är i fara eftersom landets regering har försvagat det skydd som tidigare har funnits.
Regeringen försöker också påverka miljöövervakningsorganet Ibama som bötfäller olagliga markövertaganden och avverkningar.
I februari avskedade miljöminister Salles 21 av Ibamas 27 chefer - efter att Bolsonaro gett order om att det måste "rensas" inom Ibama. uppger The Economist.
President Bolsonaro har försvagat landets miljömyndighet och placerat det under jordbruksministeriet - ett ministerium som styrs av ledaren för jordbrukarlobbyn. Det här leder till att regnskogsområden lättare kan tas över av kommersiella intressen.
Regnskogen i Brasilien omvandlas nu i snabb takt till jordbruksmark, (ofta för soja) betesmark och gruvdriftsområden. Också vägar, dammar och övrig infrastruktur äter upp regnskogen.

Den kontroversiella presidenten har hamnat i skottgluggen för sina attacker mot miljövårdsorganisationer och för sina planer på att öppna ursprungsbefolkningens skyddade områden i Amazonas för gruvindustrin.
Men Bolsonaro försvarar sig. The Guardian citerar vad han sade under en pressträff med utländska journalister i juli:
- Tydligen vill man att ursprungsbefolkningen ska leva som förhistoriska människor utan tillgång till teknologi, vetenskap, information och modernitetens under. Ursprungsbefolkningen vill arbeta, de vill producera men de kan inte göra det. De lever isolerade i sina områden som grottmänniskor. Den största delen av världspressen gör sig skyldig till brott mot Brasilien och de här människorna.
Forskare fick sparken
President Bolsonaro ifrågasätter färska satellitbilder som det nationella rymdforskningsinstitutet (INPE) visat. På dem syns en dramatisk ökning av skogsskövling i maj och juni.
- Jag är övertygad om att detta handlar om ren lögn, sade Bolsonaro då han såg bilderna.
En chef för INPE, den internationellt respekterade forskaren Ricardo Galvão, hör till dem som har slagit larm om hotet. Han säger att det utförs ”brutala, snabba angrepp” mot Amazonas regnskog.
Enligt Galvão har en "enorm" skada skett sedan januari då Bolsonaro fick makten och inledde sin ekonomiska exploatering av skogen. Enligt honom ger presidenten grönt ljus för olaglig skogsavverkning.
Regeringen har sänt ett tydligt meddelande om att miljöbrott inte straffas som förr
President Bolsonaro anklagar Galvão för att servera "lögner" och har gett honom sparken från institutet.
Galvão sade till The Guardian strax efter att han fått sparken att han på allvar ber om att det görs något innan regnskogen är helt förstörd. Kontrollen och övervakningen i områdena är betydligt sämre än tidigare vilket enligt honom bidrar till förödelsen.
- Regeringen har sänt ett tydligt meddelande om att miljöbrott inte straffas som förr - vilket innebär att företagen kommer att avverka ännu mer.
Bolsonaro och hans anhängare har en nära relation till avverkningsföretagen
Galvão har också konstaterat att Bolsonaro och hans anhängare har en mycket närmare relation till avverkningsföretagen än vad landets tidigare ledare har haft.
Bolsonaro stöder också gärna gruvindustrin.
- Presidenten har explicit sagt att han vill att amerikanska företag ska exploatera mineraler. Man tror att exploateringen av Amazonas innebär en snabb ekonomisk utveckling av regionen - men det är ett stort misstag, sade Galvão i en intervju för The Guardian i augusti.
- Världens största regnskog står inför en katastrofal brytpunkt - ett läge som det inte går att återhämta sig från. Man ska inte heller glömma att Amazonas har en enorm betydelse för kontrollen av regncyklerna över Sydamerika, säger Galvão som har forskat i sitt ämne i närmare 50 år.
Brasilien kämpade tidigare hårt för sitt goda rykte som miljövårdare
Ricardo Galvão anklagar också Bolsonaro för att ha monterat ner det goda rykte som Brasilien har haft som ledare på miljöfronten - ett rykte som hans organisation jobbat hårt för genom att larma myndigheter om den hårda avverkningstakten i Amazonas under åren 2004-2012.
- Brasilien har tidigare stått i en positiv belysning som en världsledare för bevarandet av natur.
Omvärlden är kritisk
Forskare över hela världen har fördömt uppsägningen av Galvão och anser att presidenten har missbrukat sin makt.
Omvärlden ser inte med blida ögon på president Bolsonaros framfart. Brasiliens viktiga handelsavtal med EU kan kompliceras av att EU sätter sig på tvären om landet inte håller sitt löfte om en nedtrappning av avverkningarna i enlighet med klimatavtalet i Paris.
I dag ser det alltså dystert ut. Då INPE:s data från juli visade en "explosion" av avverkning i Amazonas förhöll sig Bolsonaro hånfullt till benämningen "kapten motorsåg" som han fick. I stället förlöjligade han de europeiska ledarna Angela Merkel och Emmanuel Macron för att de utmanade honom i miljöfrågor.

- De har inte förstått att Brasilien nu står under ett nytt ledarskap, sade Bolsonaro. I Amazonas - området kring Amazonfloden - finns planetens största tropiska regnskog.
Snabbfakta: Varför är regnskogen i Amazonas unik?
Brasilien är världens största exportör av nötkött
Planetens lungor håller på att förstöras
Amazonas nära kritisk punkt: Röjd skog har ytterst små eller inga möjligheter att återväxa
Kunnig urbefolkning pressas undan och den ekologiska balansen rubbas
Källor: The Economist, DW, The Guardian, Reuters.
Länkar:
Amazon deforestation accelerating towards unrecoverable 'tipping point'
Bolsonaro has blessed ‘brutal' assault on Amazon, sacked scientist warns
Bolsonaro declares 'the Amazon is ours' and calls deforestation data 'lies'
Amazon deforestation prompts Germany to suspend Brazil forest projects
Video: 30 år av avskogning i Amazonas (European Space Agency)