Hoppa till huvudinnehåll

Landslagschefen inte förtjust i Johaugs friidrottssatsning: ”Jag vill ha Therese i skidlandslaget”

Therese Johaug i en klass för sig vid skid-VM i Seefeld.
Therese Johaug. Therese Johaug i en klass för sig vid skid-VM i Seefeld. Bild: /All Over Press Therese Johaug

Therese Johaugs satsning mot friidrotts-EM nästa sommar är inte helt okomplicerad anser skidlandslagets chef Ole Morten Iversen. Samtidigt tänker han inte säga nej till deltagande i EM.

Therese Johaug ville utmana sig själv och ställde upp på 10 000 meter i de norska mästerskapen i friidrott för några veckor sedan. Resultatet blev ett överlägset guld och tiden var med klar marginal under kvalgränsen till EM nästa sommar.

Johaugs tid skulle ha gett henne en fjärdeplats i EM förra året och norskan har också öppnat för att göra en satsning mot nästa mästerskap. Tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass har gett sitt godkännande men den norska landslagschefen Ole Morten Iversen är inte lika positivt inställd.

– Jag vill ha Therese i skidlandslaget, helt klart. Att tävla i ett par lopp är helt oproblematiskt men om målet är att vinna EM kräver det så pass mycket att det kan vara svårt att kombinera med längdskidåkningen.

– 10 000 meter är en distans som passar henne bra och jag är säker på att hon kunde bli en av världens bästa löpare om hon satsat på det, säger Iversen till NRK.

Får tävla om det passar in i schemat

Iversen blev inte speciellt överraskad över att Johaug var så pass överlägsen i norska mästerskapen.

– Hon har en otroligt bra motor som få i världen kan matcha, säger Iversen och menar att han inte tänker stoppa Johaug från ett eventuellt EM nästa sommar.

– Om det passar in i våra och hennes planer så är det bara roligt, säger han.

Johaug tror själv att hon inte har någon möjlighet att komma i närheten av de tider som världseliten springer på.

– Jag har ingen chans mot de löpare som springer på 29 och 30 minuter, det är väldigt fort. Men det skulle vara roligt att försöka få en bra tid, säger hon.