Hoppa till huvudinnehåll

Lördagens demonstrationer i Moskva på betydligt mindre skala efter sommarens massgripanden

En enmansdemonstrant i Moskva den 17 augusti 2019 håller upp en skylt.
Enmansdemonstrant håller upp en skylt under lördagens demonstration i Moskva. En enmansdemonstrant i Moskva den 17 augusti 2019 håller upp en skylt. Bild: AFP / Lehtikuva Moskva,demonstrationer,Demonstrationerna i Moskva 2019

Lördagens demonstrationer i Moskva var väldigt småskaliga jämfört med demonstrationerna för en vecka sedan. För att undvika ytterligare massgripanden organiserades så kallade enmansdemonstrationer.

På lördagen i Moskva turades enskilda demonstranter om att hålla upp skyltar i stället för att samlas i stora massor. Detta för att kringgå myndigheternas förbud mot sammankomster och undvika ytterligare massgripanden.

Under de större demonstrationerna mot Putinregimen denna sommar har hundratals demonstranter gripits, och kravallpoliserna har på sociala medier anklagats för övervåld mot aktivisterna.

Demonstrationerna handlade ursprungligen om att kräva fria val efter att flera oppositionskandidater i Moskvas kommunalval tillåtits registrera sig.

Analytiker Masha Lipman tror emellertid att demonstrationerna nu handlar mera om känslor.

– Proteströrelsen är politiskt svag, utan någon tydlig målsättning, säger Lipman till AFP.

Lipman tillägger att många är väldigt upprörda över polisens agerande.

Kreml hävdar att det inte alls rör sig om en politisk kris, och har anklagat andra länder för att stödja demonstrationerna.

Enligt AFP har närmare 3 000 personer gripits under sommaren i samband med demonstrationerna.

Källor: AFP