Hoppa till huvudinnehåll

Polisen redo för demonstrationerna på årsdagen för Åbo knivdåd

Salutorget i Åbo den 21 augusti.
Blomsterhav efter knivdådet på Åbo Salutorg 2017. Salutorget i Åbo den 21 augusti. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Åbo,Knivdådet i Åbo 2017,gravljus

Det ordnas två demonstrationer i Åbo på söndag den 18 augusti då det gått två år sedan knivattacken på Salutorget i Åbo.

På Lilltorget samlas personer som vill minnas offren i Åbo och i andra terrorattacker i Europa, man deltar i en tyst marsch och man kastar blommor i Aura å.

Arrangören för evenemanget 188-Kukkavirta, organisationen Kansallismielisten liittouma, säger att finska staten inte har gjort någonting för att förhindra motsvarande attacker från att inträffa. Organisationen räknas som högerextrem.

Samtidigt samlas en motdemonstration i Puolalaparken. I Åbo utan nazister-demonstrationen går personer som protesterar mot att högerextrema rörelser vill utnyttja knivattacken för sitt fientliga och våldsamma budskap.

Arrangörerna säger att de istället vill ha en rättvisare och jämlikare värld.

Alla har rätt att fritt samlas och demonstrera

Båda demonstrationerna börjar klockan 12, och polisen är förberedd ungefär på samma vis som för ett år sedan.

Överkommissarie Stephan Sundqvist vid Sydvästra Finlands polis påminner om att alla ska ha rätt att kunna ha sina sammankomster fritt, och polisens uppgift är att befrämja de olika gruppernas rätt.

- Allmänna sammankomster och demonstrationer är förstås inget nytt för oss, och inte heller sådana som väcker starka känslor, som de här säkert är för många, säger Sundqvist.

En man med polisskjorta på står framför en dörr.
Överkommissarie Stephan Sundqvist. En man med polisskjorta på står framför en dörr. Bild: Linus Hoffman/Yle Polisen i Finland,överkommisarie stephan sundqvist

Enligt den förhandsinformation som polisen fått kommer sammankomsterna i stort sett att se likadana ut som i fjol. På ettårsdagen av knivdådet deltog uppskattningsvis 300 personer i högerorganisationernas marscher, medan cirka 1 000 personer deltog i motdemonstrationen.

"Förhållandevis lugnt" i fjol, trots att polisen tog hand om elva personer

Åbotidningen Turun Sanomat rapporterade om att elva personer vid fjolårets demonstrationer togs om hand av polisen, och att en av deltagarna skadats.

Sundqvist anser ändå att det gick lugnt till i fjol, och han hoppas att allt ska gå lika lugnt till i år.

- Det gick förhållandevis lugnt till. Det är ändå stora massor som är i rörelse. På det stora hela var det en lugn dag med tanke på de risker som fanns inbakade, och de riskerna finns också i år. Därför är vi förberedda så väl vi kan vara, säger Sundqvist.

En skylt vid minnesplatsen för Åboattacken.
En skylt vid minnesplatsen för Åboattacken. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Åbo,Knivdådet i Åbo 2017,gravljus

Enligt de båda demonstrationernas Facebooksidor har ungefär lika många personer som i fjol anmält att de kommer att delta. Polisen är ändå beredd på att demonstrationerna kan bli ännu större i år.

Då Finland samtidigt blivit EU-ordförandeland har det i sommar ändå blivit svårare att få polisresurserna att räcka till också på andra stora sammankomster. Sundqvist säger att man ändå lyckats få tillräckligt med poliser tack vare en lyckad arbetstidsplanering.

- I praktiken betyder det att veckorna före och veckorna efter det här veckoslutet så har vi lite sämre resurser i den dagliga verksamheten, men det kan vi leva med.

Målsättningen är att grupperna inte ska mötas

Polisen har redan i flera veckors tid haft förhandlingar med de båda parterna, och fastän båda samlas i Åbo centrum är målsättningen att de inte kommer att mötas överhuvudtaget.

- Om allt går väl kommer deras rutter inte att korsa varandra. Fastän vi har en viss plan och en viss överenskommelse så kan det alltid ske förändringar. Vi är beredda även på det, säger Sundqvist.

Om det blir oroligheter eller upplopp ska man förstås iaktta försiktighet och som åskådare dra sig tillbaka från händelserna, uppmanar Sundqvist.

Han ser ändå ingen orsak att undvika centrumområdet om man vill delta i eller följa med demonstrationerna.

- Det är en del av vår demokrati. Här ska inte sättas alltför många varningstecken. Det är ett evenemang, med politiska förtecken, och jag hoppas att allt går väl.