Hoppa till huvudinnehåll

Stallchefen bad om Hamiltons åsikt i förarfrågan – nu väntar Bottas på beskedet från Mercedes

Valtteri Bottas talar med stallets personal.
Valtteri Bottas. Valtteri Bottas talar med stallets personal. Bild: Zoltan Balogh / EPA-EFE / All Over Press Valtteri Bottas

Valtteri Bottas medger att de svaga insatserna i Tyskland och Ungern inte var optimala med tanke på hans kontraktsförhandlingar. Samtidigt poängterar han att det finns mycket mer att väga in i förhandlingarna.

En av sommarens stora snackisar i formel 1 har varit vem som blir Lewis Hamiltons stallkamrat i Mercedes nästa säsong. Stallet väljer mellan Valtteri Bottas och Esteban Ocon.

Ett besked ska komma innan nästa tävling i Belgien vid månadsskiftet och Bottas har redan gjort klart med en b-plan i fall Mercedes inte förlänger hans kontrakt.

Mercedes stallchef Toto Wolff säger i en intervju för La Gazzetta dello Sport att den femfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton redan fått säga sitt om vem som ska köra stallets andra bil nästa år.

– Lewis har varit med oss länge och jag gav honom vår korta lista på förare och bad om hans åsikt. Han tänker precis som vi andra att båda förtjänar att vara hans stallkamrat, säger Wolff.

Tidigare i sommar kom uppgifter om att Bottas var nära att förlänga kontraktet men två dåliga tävlingar i Tyskland och Ungern kan ha fått pendeln att svänga. Bottas medger också att de två senaste tävlingarna inte var optimala med tanke på hans situation.

– Det har kanske gjort processen lite långsammare men i den här sporten tittar man ofta kortsiktigt. I det stora hela har det gått helt bra. Folk är mer benägna att minns saker som skett nyligen bättre.

– Jag väntar fortfarande på besked och förhoppningsvis blir det klart ganska så snart, säger han till Yle.

Toto Wolff och Valtteri Bottas sitter och pratar
Toto Wolff och Valtteri Bottas. Toto Wolff och Valtteri Bottas sitter och pratar Bild: Pixathlon/REX/All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas,Toto Wolff

Fullt fokus på formel 1 – rally inte aktuellt just nu

Enligt Bottas finns det också andra saker än enbart prestationerna på banan som spelar roll i valet av förare för nästa säsong.

– Det finns också mycket politik i den här sporten. Stallet vill gå framåt och det är viktigt men det finns också mycket annat som påverkar, säger han.

Under sommaruppehållet har Bottas bland annat kört lite rally men han betonar att det inte har något att göra med en eventuell b-plan.

– Alla planer jag har för framtiden så rör formel 1. Det var roligt att köra rally och det har mest handlat om att få erfarenhet och lära mig lite mer. Men man ska aldrig säga aldrig om framtiden, säger han.

Mercedes har varit fullständigt dominant i många tävlingar i år men efter en stark start på säsongen för Bottas har han tappat mot Hamilton ju längre säsongen lidit.

I stället för att ha fullt fokus på kampen om VM-titeln får Bottas snart börja snegla bakåt eftersom Max Verstappen just endast ligger sju poäng bakom.

– Vissa gånger har Lewis haft bättre tävlingsfart och klarat av hålla liv i däcken och i en del tävlingar har jag haft lite otur. Sedan har jag gjort misstag som i Tyskland. Det finns saker som jag själv har kunnat påverka och andra inte, säger Bottas.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport