Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson tolva i Diamond League-debuten – blev fyra sekunder från personliga rekordet: "Ingen fullträff, men kul ändå"

Camilla Richardsson
Camilla Richardsson. Camilla Richardsson Bild: Yle/ Tomi Hänninen friidrott,Camilla Richardsson

Den ”jättehäftiga” utmaningen resulterade i en tolfteplats för Camilla Richardsson. Vasalöparen gjorde på lördagen sin första Diamond League-hindertävling och kom där i mål som tolfte dam. Avståndet upp till ettan var en dryg halv minut.

– Nå, jag behöver åtminstone inte dra, konstaterade Camilla Richardsson om förutsättningarna för Yle Sporten efter att det klarnat att hon får ställa sig på startstrecket i Birmingham.

16 löpare slutförde loppet och av dem var det bara två som hade sämre årsbästa än Richardsson.

Det stod genast klart att den färska finska mästaren på distansen inte hade något med tätstriden att göra. Men det var inte heller meningen. Det medgav hon också innan tävlingen i Yle Sportens intervju.

– Det kan hända att jag löper sist länge och sedan börjar plocka löpare som tröttnar, sade hon.

Så var fallet. Richardsson lyckades lämna den brittiska hemmatrion och USA:s Mel Lawrence bakom sig och kom i mål som tolva.

"Om jag dör så dör jag"

Tiden blev 9.39,85, vilket är drygt fyra och en halv sekund från årsbästat som också är Richardssons personliga rekord.

– Ingen fullträff, men kul att komma så pass nära det egna rekordet i en tävling som den här, säger Richardsson i ett pressmeddelande från friidrottsförbundet och fortsätter:

– Alla startade väldigt snabbt. Då tänkte jag att jag kunde haka på och att ”om jag dör så dör jag”. Det första varvet var lite för snabbt för mig men sedan lugnade sig farten.

Det blåste friskt på stadion i Birmingham, något som ställde till med problem för framför allt stavhopparna. Efter en stund märkte också Richardsson av pustarna.

– Jag löpte tillsammans med Rosie Clark en stund men då jag tog hand om farthållningen så märkte jag att hon tappade mark. Jag fick löpa de tre sista varven ensam. Då kände jag också av den hårda vinden, säger hon.

Segern på 3000 meter hinder gick emellertid till Kenya och Beatrice Chepkoech som fick sololöpa det sista varvet. Kenyanskan klockade in 9.05,55. Landsmaninnan Celliphine Chepteek Chespol slutade tvåa och Bahrains Winfred Mutile Yavi knep tredjeplatsen.

Av de övriga nordiska löparna slutade norskan Karoline Bjerkeli Grövdal åtta med tiden 9.22,69 medan danskan Anna Emilie Möller kom i mål strax därefter med tiden 9.26,96.

Taiwanesisk seger i spjuttävlingen

Oliver Helander var också intresserad av att delta i Diamond League-deltävlingen, men valde att nobba galan i Birmingham då bekräftelsen från arrangörernas sida dröjde.

Segern i spjuttävlingen gick emellertid till Taiwan och Chao-Tsun Cheng, som rev till med ett 87,75 meter långt kast i den sista omgången. Tjecken Jakub Vadlejch slutade två med nya årsbästat 85,78, medan förhandsfavoriten Magnus Kirt från Estland fick nöja sig med en tredjeplats och 85,29.

För tyskarnas del var tävlingen i Birmingham ytterligare en med blygsamma resultat. Andreas Hofmann slutade fyra med 82,47, men Thomas Röhler fick endast till med ett 80,30 meter långt kast. Bernhard Seifert, som noterats för en 89-metersbåge i sommar, klarade inte av att spräcka 80-metersgränsen.

Segerkampen på herrarnas 100 meter blev dramatisk. Yohan Blake fick den bästa starten, men britten Adam Gemili såg ut att ta sig förbi jamaicanen i sista möjliga stund.

Efter en lång fotogranskning tilldelades Blake ändå segern. Några tider under 10 sekunder bjöd herrarna ändå inte på – segertiden var 10,07.

Topptider på korta häcken och nytt nationsrekord i längd

Jamaicansk seger blev det också på damernas korta häck där Danielle Williams klockade in 12,46 och knep en klar seger. Närmast att utmana jamaicanen var amerikanskan Kendra Harrison som klockade in 12,66. Nigerias Tobi Amusan slutade trea med tiden 12,71.

Damernas längdhoppningstävling blev också högklassig. Mångkamparen Nafissatou Thiam var där på vassaste humör då hon knep segern med resultatet 686. Resultatet är en klar förbättring på det personliga bästat och nytt belgiskt rekord.

Resten av tätkvartetten (Ivana Spanovic, Katarina Johnson-Thompson, Abigail Iorzuru) noterades också för årsbästan.

Samtliga resultat från Diamond League-galan i Birmingham hittas här.

Artikeln uppdaterad med Richardssons kommentarer klockan 22.08.

Läs också