Hoppa till huvudinnehåll

Demokratiaktivister demonstrerar fredligt i Hongkong - vill bli av med Kinas stämpel som bråkmakare

Demokratiaktivisterna demonstrerar i Victoria Park i stadskärnan för att visa "hur fredliga Hongkongbor är"
Demokratiaktivisterna demonstrerar i Victoria Park i stadskärnan för att visa "hur fredliga Hongkongbor är" Demokratiaktivisterna demonstrerar i Victoria Park i stadskärnan för att visa "hur fredliga Hongkongbor är" Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,Kina

Demokratiaktivister i Hongkong har samlats för en ny stor protest mot Kina och stadens ledning. Aktivisterna vill understryka hur fredligt de har demonstrerat under de senaste veckorna, även om myndigheterna anklagar dem för upptrappade oroligheter.

- Vi hoppas att det inte uppstår kaotiska situationer idag. Vi hoppas att vi kan visa omvärlden hur fredliga invånarna i Hongkong är, säger aktivisten och arrangören Bonnie Leung.

Tiotusentals människor som trotsade häftigt regn samlades i Victoria Park "för en rationell fredlig demonstration."

Polisen gav aktivisterna lov att demonstrera i parken men inte att marschera genom staden. Polisen kommer också att stoppa eventuella försök att blockera vägar och broar.

Aktivisterna kan uppenbarligen räkna med majoriteten av folkets stöd trots att Kina hävdar att en endast en bråkdel av Hongkongs nästan åtta miljoner invånare stöder dem.

- Om Peking och Hongkongs myndigheter tror att de kan vänta ut oss tills vår rörelse mattas av, så harm de fel säger aktivisten Bonnie Leung.

På lördagen demonstrerade upp 100 000 lärare för utökad demokrati och mot ett kontroversiellt lagförslag som skulle göra det möjligt att utvisa åtalade Hongkongbor för rättegång i Kina.

Några tusen lärare tågade till regeringschefen Carrie Lams residens där de demonstrerade sitt stöd för studenter som har stått i spetsen för de massiva protesterna som har blivit allt våldsammare medan polisens metoder har blivit allt brutalare.

Demonstranter i Hongkong skyddar sig från polisens tårgaspatroner med paraplyn.
De tio veckor långa protesterna har blivit allt oroligare medan polisen har tagit i bruk allt hårdare metoder så som tårgas och vattenkanoner Demonstranter i Hongkong skyddar sig från polisens tårgaspatroner med paraplyn. Bild: EPA-EFE/MIGUEL CANDELA Hongkong,demonstrationer,Tårgas,Demonstrationerna i Hongkong 2019

Polisen använder nu vattenkanoner, tårgas och pepparsprej mot demonstranter av vilka endast en liten minoritet har blockerat vägar, broar och den internationella flygplatsen.

Oroligheterna har också underblåsts av att myndigheterna har anlitat medlemmar av Hongkongs kriminella, så kallade triader, för att trakassera och misshandla aktivister på gatorna.

Civilklädda poliser har också infiltrerat en del demonstrationer och provocerat våldsamheter och en del aktivister misstänker att det finns ett antal poliser från Kina inom Hongkongpolisen.

Allt detta har gett myndigheterna en ursäkt att slå till ännu hårdare mot aktivisterna medan Kinas ton har blivit allt mer hotfull.

Kina anklagade tidigare i veckan aktivisterna för "aktioner som liknar terrorism" och tusentals militärpoliser och soldater skickades till Hongkongs grannstad Shenzhen som ett tecken på att Kina överväger att gripa in.

Kina har också trappat upp propagandan som försöker svartmåla aktivisterna som USA:s och andra västerländska länders marionetter.

Källor:AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes