Hoppa till huvudinnehåll

Det senaste om brexit: Gove uttalar sig om läcka, Johnson kommer att besöka Paris och Berlin

Michael Gove i närbild.
Michael Gove är minister med ansvar för planeringen inför ett avtalslöst brexit. Michael Gove i närbild. Bild: EPA-EFE / WILL OLIVER Michael Gove

Efter att läckta dokument som uppdagade den brittiska regeringens planer och utsikter i fall av ett avtalslöst brexit publicerades i tidningen The Sunday Times på söndagen försökte minister Michael Gove lugna de värsta farhågorna.

- Ett avtalslöst utträde kommer oundvikligen att skapa vissa störningar. Det är just därför vi vill ha ett avtal, säger Gove.

Men han tillade att Storbritannien är bättre förberedda nu än de varit förr.

På Twitter kommenterade han läckan så här:

- I normala fall ger vi inga kommentarer om läckor, men ett par fakta: Yellowhammer är det värsta tänkbara scenariot. Vi har tagit viktiga steg mot att snabba upp planeringen av brexit under de senaste tre veckorna. Slutligen är Black Swan inte en regeringsplan utan en film om en balettdansare.

“Yellowhammer” och “Black Swan” är kodnamnen på olika tänkbara scenarier i fall av ett avtalslöst utträde ur EU, men det sistnämnda har alltså inte bekräftats av regeringen som verkligt än.

Yellowhammer - det vill säga Gulsparv - är alltså det läckta dokumentet i fråga. I dokumentet förutspås bland annat störningar i hamntrafiken i flera månader efter ett avtalslöst brexit, en så kallad hård gräns mellan Nordirland och Irland, samt brist på mat, mediciner och bränsle.

Stor press inför Johnsons Berlin- och Paris-besök

För närvarande är pressen på premiärminister Boris Johnsons EU-besök nästa vecka väldigt stor. Johnson kommer att resa till Berlin och Paris för att förhandla om ett nytt avtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Han har på hemmaplan lovat att hålla fast vid planen om att förverkliga brexit den 31 oktober, vare sig med eller utan avtal.

På söndagen uppgav hans kansli att han har för avsikt att föra diskussioner med Merkel och Macron. Han förväntas yrka på nya avtalsförhandlingar.

Det är dessutom fråga om Johnsons första diplomatiska resor till utlandet efter att han tog över som premiärminister efter Theresa May.

Mötena kommer att inträffa ett par dagar innan G7-toppmötet i Biarritz i Frankrike.

Källor: Reuters, AFP