Hoppa till huvudinnehåll

"Ett barn kan kräva att en bild tas bort" – att dela bilder på sina barn är naturligt men inte en rättighet

En mamma tar en bild av sin dotter med en kamera
I en studie från domänföretaget Nominet framkommer det att en brittisk genomsnittlig femåring finns på 1500 bilder på nätet. En mamma tar en bild av sin dotter med en kamera barn (familjemedlemmar),Mamma (musikstycke),fotografering,sociala medier

I en studie från domänföretaget Nominet framkommer det att en brittisk genomsnittlig femåring finns på 1500 bilder på nätet. Enligt finländsk lag är en bild också en personuppgift och det är inte tillåtet att publicera någon annans personuppgift utan tillstånd.

Sharenting är ett nytt begrepp för ett existerande fenomen och kommer från de engelska orden sharing och parenting. Det handlar om föräldrar som delar innehåll om sina barn på sociala medier.

Rebecka Hägert är tvåbarnsmamma och delar sporadiskt bilder av sina barn på olika sociala medier. När hennes första barn kom tänkte hon ändå väldigt mycket på etiken bakom det hela.

Rebecka Hägert.
Rebecka Hägert-Backull. Rebecka Hägert. Bild: Rebecka Hägert-Backull fotografer,rebecka hägert

– Jag hade ganska mycket ångest kring det. Jag visste inte vad som är rätt och vad som är fel. När jag försökte läsa om det, verkade det som att ingen annan heller visste.

Gjorde upp regler för släkt och vänner

Hägert-Backull och hennes partner bestämde sig för att göra upp vissa riktlinjer och meddelade släkt och vänner att de helst inte ska publicera bilder där barnets ansikte syns.

– Varje bild som vi själva laddade upp i början hade en tanke bakom. Det skulle vara en meningsfull bild.

Efter att ha reflekterat och diskuterat med sin partner och andra föräldrar, samtidigt som hon blev mera säker i sin roll som mamma, började det kännas mer acceptabelt att publicera bilder.

Hon har även funderat på hur barnen kommer att uppleva det i framtiden om de inte alls syns på sociala medier.

Barn som går på en snöig väg.
En diskret bild på Rebecka Hägert-Backulls barn. Barn som går på en snöig väg. Bild: Rebecka Hägert-Backull barn (familjemedlemmar),rebecka hägert

Hägert-Backull är även noga med att inte publicera privat innehåll om sina barn. På sin blogg skriver och berättar hon alltid utgående från sitt eget perspektiv.

– Jag tänker fortfarande på vad jag laddar upp och frågar mig själv om det här är en bild som jag tror att mitt barn vill se när hon blir äldre.

Involverar barnen i sociala medier

Nu när barnen är äldre försöker hon också tala med dem och fråga om de vill vara med på bild. Vill de inte vara med så behöver de inte.

– Det är skrämmande att de inte förstår vad som händer om laddar upp bilder på sociala medier. Jag försöker därför diskutera med dem så tidigt som möjligt.

Hägert-Backull säger att om barnen i framtiden vill att hon ska ta bort bilder på dem från sina sociala medier så kommer hon att göra det.

Att dela med oss av våra liv är naturligt

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete och expert på nätkultur. Enligt henne är det så här vi använder sociala medier i dagens läge.

ett foto av Elza Dunkels
Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete och expert på nätkultur. ett foto av Elza Dunkels Bild: Gitta Wilén Elza Dunkels

– Vi använder det för gamla behov som vi alltid haft - att dela med oss av vår vardag och det som intresserar oss mest. För föräldrar är det oftast barnen, så det är inte konstigt att vi delar så mycket bilder på dem.

Enligt Dunkels är det ändå inget stort problem som man ska ägna för mycket oro åt. Det handlar snarare om att man måste fundera på hur det känns för barnen som syns på bilder.

Vi måste tala med varandra

Dunkels menar att det viktigaste är att vi talar om de här sakerna och att vuxna lär sig att fråga barn innan de laddar upp bilder, men också att fråga varandra.

– Vi borde ha det som rutin när det gäller fotografering på nätet. Då kommer det också att involvera barn så småningom, så de lär sig. Om deras integritet respekteras är chansen större att de också respekterar andras integritet.

Konflikter vanliga

Sharenting har diskuterats flitigt efter att skådespelaren Gwyneth Paltrow tidigare i år publicerade en bild på sin dotter, som blev upprörd och kommenterade att hon inte får publicera bilder utan lov.

Dunkels menar att det inte är konstigt att det uppstår konflikter. Alla tänker olika och uppfattar bilder på olika sätt. Det som någon kan tycka att är en trevlig bild, kan för någon annan vara en hemsk bild.

– Det är definitivt ett problem om föräldrar lägger ut saker som barnen inte går med på. Det är inget man bara ska rycka på axlarna åt, men jag tror inte det är något som behöver regleras mer än det gör idag.

Många som delar bilder på sina barn är oroliga över säkerhet och sekretess. En bild som publiceras på internet kommer antagligen finnas där för evigt.

Dunkels förklarar att även om man har en potentiellt oändlig publik på nätet så är det sällan fallet. Hon menar att det ändå är något som man kan ha i åtanke; hur skulle det kännas om den här bilden får stor spridning?

Lag och praxis går inte ihop

I Finland har föräldrar i praktiken inte rätt att publicera bilder på sina barn, men lag och praxis går inte ihop, säger Päivi Korpisaari, professor i kommunikationsrätt vid Helsingfors Universitet.

Publicerandet av bilder regleras av både strafflagen och dataskyddslagstiftningen.

– Om publicering av en bild är ämnad att skada barnet, orsaka lidande eller förnedring kan det vara frågan om spridande information som kränker privatlivet, vilket är straffbart.

 Päivi Korpisaari, professor i kommunikationsrätt vid Helsingfors Universitet.
Päivi Korpisaari, professor i kommunikationsrätt vid Helsingfors Universitet. Päivi Korpisaari, professor i kommunikationsrätt vid Helsingfors Universitet. Bild: Privat professor,Helsingfors universitet,kommunikationsrätt,Päivi Korpisaari

– Enligt lagen är en bild också en personuppgift och det är inte tillåtet att publicera någon annans personuppgift utan tillstånd eller utan att ha stöd för publiceringen i vår dataskyddslagstiftning.

Här menar Korpisaari att lag och praxis inte går ihop. I praktiken publiceras bilder på andra människor.

Barn har rätten på sin sida

– Ett barn kan kräva att en bild tas bort. Ett barn eller barnets företrädare kan polisanmäla en publicering eller kräva skadestånd för lidande eller ekonomisk förlust, men i praktiken händer det här sällan.

Korpisaari känner endast till ett fall i högsta domstolen där en pappa dömdes för att ha publicerat en video som visar ett omhändertagande av hans barn.

Läs också