Hoppa till huvudinnehåll

Finlands damer försvarade EM-guldet i amerikansk fotboll efter mäktig upphämtning – nollades fram till den sista perioden

Finland firar EM-guld 2019.
Finland firar EM-guld 2019. Finland firar EM-guld 2019. Bild: SAJL / Linda Mustakari Finlands damlandslag i amerikansk fotboll

Med bara perioden kvar att spela i den sista matchen såg Finland ut att få nöja sig med ett silver. Men efter två touchdowns då det betydde som mest lyckades Finlands damlandslag i amerikansk fotboll reducera tillräckligt mot Storibrtannien och vann EM-guld.

Det såg ut att gå vägen för de brittiska lejonen på lördagskvällen. Trots att Storbritanniens damlandslag kom in i matchen som underdogs hade de rivit upp en 18–0-lucka inför den fjärde och sista quartern mot Finland.

Men det räckte inte att bara vinna matchen. Storbritannien var också tvunget att göra det med klar marginal.

Dam-EM i amerikansk fotboll spelas nämligen endast som gruppspel, där Finland innan lördagens match hade vunnit över både Sverige och Österrike, men Storbritannien hade förlorat mot svenskorna.

Då Sverige vann sin match över Österrike skulle en brittisk seger resultera i att såväl de, Sverige och Finland slutade med två segrar och en förlust. I det fall var det poängskillnaden från matcherna lagen emellan som var avgörande.

Då Finland hade vunnit över Sverige med sju poängs marginal var det en seger med minst sex poäng som gällde för Storbritannien. Annars skulle de få nöja sig med brons.

Dubbelsalva i fjärde avgjorde

Det såg som sagt ut att gå vägen. Det brittiska anfallet lyckades flera gånger penetrera den blåvita försvarsfronten och efter några stora spel stod det 18–0 på tavlan med bara tolv minuter kvar av matchen.

Finlands anfall hade tvärtom haft stora problem att få spelet att fungera. Men med guldet på spel började offensiven rulla på.

Först reducerade Finland till 7–18 i form av Janina Virtanen. Då damerna sedan reducerade till 14–18 i form av running backen Tytti Kuusinen var det istället Finland som hade greppat tag om EM-guldet.

Efter det höll försvaret tätt och Finland fick till slut lyfta EM-bucklan för andra gången på raken. Då det senast begav sig, sommaren 2015, var Finland också bäst av alla deltagande lag.

För Sveriges del var silvret i sin tur historiskt då landet aldrig tidigare vunnit en stortävlingsmedalj, uppger SVT.

FM-ligan i amerikansk fotboll för damer, damernas Vaahteraliiga, fortsätter den 24.8 och 25.8 med semifinaler. Där ställs grundserieettan Helsingfors Wolverines mot fyran Kuopio Steelers och tvåan från Åbo, Trojans, står värd för S:t Petersburg Valkyries.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport