Hoppa till huvudinnehåll

Iransk tanker lämnade Gibraltar sent på söndagskvällen - styr stäven mot Grekland

Oljetankern Grace 1 namn ändrades efter ägarens önskemål till Adrian Darya 1 och namnet på aktern målades över med det nya.
Oljetankerns namn Grace 1 målades över och ersattes med det nya Adrian Darya 1. Oljetankern Grace 1 namn ändrades efter ägarens önskemål till Adrian Darya 1 och namnet på aktern målades över med det nya. Bild: AFP / Lehtikuva oljetanker,Gibraltar,Iran,Grace 1,Adrian Darya 1

Gibraltar sade på söndagen nej till USA:s justitiedepartements krav på att åter beslagta den iranska tankern Adrian Darya 1 - tidigare kallad Grace 1. Nu har tankern lämnat det brittiska territoriet och uppges vara på väg mot Grekland.

Gibraltars regering uppgav att det inte är möjligt för dem att beslagta oljetankern eftersom USA:s sanktioner mot Iran inte gäller inom EU.

- EU:s sanktioner mot Iran - som gäller i Gibraltar - är betydligt snävare än de som gäller i USA, meddelade det brittiska territoriets myndigheter.

Fartygets namn ändrades från Grace 1 till Adrian Darya 1 efter ägarens önskemål.

Tankern har varit beslagtagen sedan den 4 juli, på grund av misstankar om att den var i färd med att transportera råolja till Syrien. Iran har skriftligen bedyrat att detta inte är fallet.

Fartyget har varit i centrum av spänningar mellan USA och Iran. Lasten ombord består av 2,1 miljoner oljefat.

Erik Hånell, vd för det svenska rederiet Stena Bulk uppgav på fredagen till STT att han hoppas att detta beslut kommer att innebära en lösning till situationen med tankern Stena Impero som Iran beslagtog för en dryg månad sedan.

Varken Iran eller Storbritannien har yttrat sig kring huruvida beslutet att släppa Adrian Darya 1 kommer att påverka läget med Stena Impero, uppger nyhetsbyrån TASS.

Källor: AFP, Reuters, TASS, STT

Artikeln uppdaterades den 19.8 kl 11:36 med information om att tankern lättat ankar och är på väg mot Grekland.