Hoppa till huvudinnehåll

Läckta regeringsdokument: Hård gräns mot Irland och brist på mat vid ett brexit utan avtal

Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.
Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London. Bild: EPA-EFE Brexit,Storbritannien,Europeiska unionen

Om Storbritannien lämnar EU kommer landet lida av brist på bland annat mat och bränsle. Det här kommer fram i regeringsdokument som har läckts till den brittiska tidningen The Sunday Times.

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppger tidningen The Sunday Times att dokumentet snarare förutspår sannolika följder av ett avtalslöst brexit, inte som värsta tänkbara scenarion.

Det kommer att bli rörigt vid hamnarna och störningarna kan hålla i sig i tre månader innan trafikflödet förbättras.

Det är även sannolikt att det blir en så kallad hård gräns mellan Nordirland och Irland.

Dessutom väntar brist på mat, mediciner och bränsle ifall Storbritannien lämnar EU utan något avtal.

Dokumentet visar på att Storbritannien är förberedd på ett avtalslöst utträde.

Den här veckan kommer Boris Johnson berätta för Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel att Storbritanniens parlament inte kan förhindra brexit och att man behöver komma fram till ett nytt avtal.

Politiker i Storbritannien sätter nu press på Boris Johnson för att undvika ett kaosartat utträde. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn har den här veckan lovat att i september sänka den brittiska regeringen för att dra ut på brexit.

Det är oklart ifall beslutsfattarna är eniga nog eller har makten att använda sig av det brittiska parlamentet för att undvika ett utträde utan avtal.

Källa: Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes