Hoppa till huvudinnehåll

Oliver Helander bjöd på formbesked i comebacken, men lyckades inte spräcka 80-metergränsen: "Viktigaste var att få tävla utan smärta"

Oliver Helander.
Oliver Helander i farten i Esbo. Oliver Helander. Bild: Lehtikuva Oliver Helander

78,43 och en tredjeplats i tävlingen. Men det första kastet som dessvärre var övertramp var betydligt längre. Oliver Helander visade att han börjar närma sig toppformen då han på söndagen tävlade för första gången på åtta veckor.

Det första kastet såg riktigt lovande ut. Oliver Helanders spjut flög klart över 80 meter – enligt expertkommentator Otto Ylöstalos bedömning nära 82,5 – men rasbeborgaren flög över linjen och den röda flaggan ogiltigförklarade prestationen.

Efter det blev det motigt.

Det andra kastet mätte 76,49 och även om Helander fick till några metrar till med sitt fjärde försök klarade han inte av att spräcka 80-metersgränsen på nytt under tävlingen.

– Det första kastet var helt bra, men efter det hade jag svårt med tekniken. Men det är kul att vara tillbaka på tävlingar. Jag försökte kanske lite för mycket. Revbenen mår bra och det viktigaste för mig var att få tävla utan smärta. Så var det i dag, säger Helander för Yle efter tävlingen.

Det lyckades varken Lassi Etelätalo eller Toni Kuusela med heller. Etelätalo knep förvisso andraplatsen i tävlingen bakom endast rumänen Alexandru Novac, men fick nöja sig med 78,66 som kom i den första omgången.

Kuusela, som också fortfarande tävlar om den sista spjutbiljetten till VM, slutade femma med 77,37. IF Raseborgs Teo Takala fick endast till ett kast på 70,04 och slutade elva.

Inga topptider på damernas korta häck – men Mörö imponerade

På damernas 100 meter häck gick segern till Nooralotta Neziri, men söndagens tävling bjöd inte på några topptider. Neziri klockade in 13,01, medan tvåan Reetta Hurske noterades för 13,06.

Neziri medgav också efteråt i tv-intervjun att hon inte var i toppform. Häcklöparen tävlade med en kraftigt tejpad vad.

– Hälen är nu i skick men den senaste veckan har vaden börjat göra sig till kännas. Förhoppningsvis är det inget allvarligt då jag nu ändå kan löpa för fullt. Men det var nog därför jag kände mig lite trött i dag. Det är aldrig bra att tvingas fokusera på sådant, säger hon.

Häckdamerna i farten.
Häckdamerna i farten med Nooralotta Neziri längst fram. Häckdamerna i farten. Bild: Lehtikuva Nooralotta Neziri

HIFK:s Matilda Bogdanoff var sexa i finalen med tiden 13,21.

Oskari Mörö var däremot på hugget på 400 meter häck. Esbo IF-löparen klockade in 49,74 – ett nytt årsbästa – på hemmaplan.

– Alldeles bländande, utbrast kommentator Niklas Henrichson.

– Han har inte sprungit så här bra på tre år, kompade expertkommentator Otto Ylöstalo.

Själv medger Mörö att det var det lyckade loppet i lag-EM som bäddade för succén.

– Dessutom var det sjukt coolt att få göra ett sådant här lopp framför hemmapubliken. Benen fungerade och energin var på topp. Jag kan inte säga något annat än att det känns fantastiskt att vara tillbaka, säger löparen.

Fantomhopp av Roni Ollikainen – Mäkelä räddade segersviten med sitt sista försök

I herrarnas längdhoppningstävling var det absoluta utropstecknet Helsingin Kisa-Veikots Roni Ollikainen, som hoppade 804 (!) med sitt sista hopp.

Det är första gången på sju år som Ollikainen hoppar över åtta meter. Dessutom verkade Ollikainens andra hopp, som var övertramp, ännu längre.

– Man måste bara vara avslappnad och lita på att resultaten kommer. I dag hjälpte visst vinden också. Nästa vecka (i Sverigekampen reds.anm.) kan resultaten bli ännu bättre, säger han efteråt.

Roni Ollikainen.
Roni Ollikainen. Roni Ollikainen. Bild: Lehtikuva Roni Ollikainen

Kristiina Mäkelä såg i sin tur ut att förlora en trestegstävling mot en finländsk hoppare för första gången på flera år – fram till den sista omgången.

Mäkelä hade i det skedet endast fått till ett hopp på 13,77 och låg klart efter Senni Salminen som gjorde en pangtävling. Salminen förbättrade sitt personbästa två gånger om i tävlingen och noterades för 13,85 med sitt näst sista försök.

Men i den sjätte omgången slog Mäkelä ändå till med ett gediget hopp på 14,10 och tog sig förbi Salminen. Segern i tävlingen gick till Litauen och Dovile Kitty, som hoppade över 14 meter tre gånger i tävlingen och vars längsta hopp mätte 14,23.

GP-deltävlingen var den sista för säsongen. Friidrottsäsongen fortsätter ändå redan nästa veckoslut med den traditionella Sverigekampen. Samtliga resultat från söndagens tävlingar hittas här.