Hoppa till huvudinnehåll

Över 4 000 personer har gripits i Kashmir och flugits till andra delar av Indien

Indien återinförde utegångsförbudet i huvudstaden Srinagar efter massiva protester och oroligheter under veckosslutet
Indien återinförde utegångsförbudet i huvudstaden Srinagar efter massiva protester och oroligheter under veckosslutet Indien återinförde utegångsförbudet i huvudstaden Srinagar efter massiva protester och oroligheter under veckosslutet Bild: EPA-EFE/FAROOQ KHAN Jammu och Kashmir,Indien

Indiska styrkor har gripit minst 4 000 människor i delstaten Jammu och Kashmir sedan regeringen hävde regionens begränsade autonomi för två veckor sedan.

Personerna greps med stöd av en kontroversiell säkerhetslag som gör det möjligt att fängsla misstänkta för upp till två år utan rättegång.

De flesta av de gripna har flugits till andra delar av Indien, säger en anonym domstolskälla till nyhetsbyrån AFP.

- De flesta av dem flögs ut ur Kashmir, eftersom det inte längre finns rum för dem i lokala fängelser.

Tjänstemannen säger att han har slagit fast antalet gripna med hjälp av kolleger på andra håll i delstaten.

Poliser bekräftar massgripanden

Varken Indien eller indiska myndigheter i Kashmir har velat avslöja detaljer om hur många som har gripits sedan undantagstillståndet infördes i början av augusti.

Myndigheterna har endast sagt att ett hundratal lokala politiker, aktivister och akademiker har gripits "för att förhindra möjliga oroligheter."

AFP har i alla fall talat med poliser och andra säkerhetskällor som bekräftar en omfattande arresteringsvåg.

Indiska soldater vid en vägspärr i Kashmirs huvudstad Srinagar
Det råder ett massivt säkerhetspådrag i Jammu och Kashmir Indiska soldater vid en vägspärr i Kashmirs huvudstad Srinagar Bild: AFP / Lehtikuva Jammu och Kashmir,soldater

En polis som vill hålla sig anonym, hävdar att omkring 6 000 personer genomgick hälsokontroller innan de greps.

- De gripna skickas först till ett centralfängelse i Srinagar och därefter flygs de ut i militärflygplan, säger den anonyma källan.

Det stränga undantagstillståndet hävdes tidigare i veckan vilket omedelbart ledde till våldsamma protester på gatorna.

Nya våldsamheter

Minst åtta personer skadades i sammanstötningar med poliser i huvudstaden Srinagar i natt och utegångsförbudet har nu återinförts i största delen av staden.

Polisen och armén har satt upp nya vägspärrar över hela staden och invånarna ombads på söndagen att hålla sig inomhus,

Säkerhetspådraget är massivt och tusentals influgna soldater patrullerar på gatorna i så gott som varje by och stad i den muslimska delen av Kashmir, Indiens enda delstat med muslimsk majoritet.

Indiska myndigheter vill helst e sken av att det råder frid och fröjd bland muslimerna i indiska Kashmir som gränsar till Pakistanska Kashmir.

Våldsamheterna i Srinagar bevisar ändå motsatsen och det är nu osäkert om skolor och ämbetsverk kan öppna på måndag som planerat.

Farhågor om att grannlandet Pakistan skulle utföra större attacker mot indiska styrkor har inte besannats, trots att det har förekommit en del artilleridueller mellan indiska och pakistanska styrkor vid den ytterst spända gränsen mellan länderna.

Källor; AFP, Reuters

Läs också