Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Oliver Helander gör comeback efter åtta veckors tävlingspaus

Oliver Helander är det intressantaste namnet under söndag kväll i den sista deltävlingen i friidrottens GP-serie. Helander gör comeback i tävlingssammanhang efter en åtta veckor lång paus.

I årets världsstatistik ligger Helander på åttonde plats, och är ett av Finlands största hopp i de kommande VM-tävlingarna i friidrott i Doha.

Frågan är vad den långa tävlingspausen betytt för formen. Helander ställs mot FM-segraren Lassi Etelätalo och Toni Kuusela, som båda ännu är med i kampen om den tredje spjutplatsen i VM-truppen.

Bland de övriga toppgrenarna i Esbo är 100 meter häck för damer på sedvanligt sätt en av huvudgrenarna. Två av våra VM-klara häcklöpare deltar, det vill säga Reetta Hurske och Nooralotta Neziri, medan Annimari Korte håller en tävlingspaus. Korte siktar in följande toppform i stället till Europa-USA-kampen i september.

Mörö, Mäkelä och Kuivisto

I Esbo deltar också Esbo IF:s Oskari Mörö på sin paraddistans 400 meter häck. Mörö visade stigande form under Superligan i Polen för en vecka sedan, och kan tänkas göra ett försök på VM-gränsen 49,30.

Bland motståndarna finns distansens världsmästare från VM i Moskva 2013, Jehue Gordon från Trinidad & Tobago.

I damernas tresteg deltar Kristiina Mäkelä, som igen siktar in sig på hopp långt över 14 meter.

På damernas 800 meter är Sara Kuivisto från Borgå Akilles anmäld. Kuivisto är i rekordform, och hennes färska personliga rekord från förra veckan kan förbättras ytterligare i Esbo.

GP-friidrotten från Esbo kan ses i TV2 och på Yle Arenan med start klockan 18.30. Tävlingarna kommenteras av Niklas Henrichson och Otto Ylöstalo.