Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga har lyssnat på Vegas sommarpratare: “Det finaste man kan göra som människa är att beröra och bli berörd”

Kollage av Maarit Feldt-Ranta, Stefan Vikström, Anna-Maja Henriksson och David Björkström
Kollage av Maarit Feldt-Ranta, Stefan Vikström, Anna-Maja Henriksson och David Björkström Vegas sommarpratare

Citatet är från Maarit Feldt-Rantas sommarprat och sammanfattar hela säsongen 2019. Vegas sommarpratare har engagerat och berört lyssnarna mer än någonsin tidigare.

Årets sommarpratare tog upp stress, omvärldens förväntningar och hur man handskas med dem, samhällsaktivism och flyktingproblematik. De pratade kring företagande, mental ohälsa, glamour och de ungas roll i samhället. Det fanns också humor och ironi i årets sommarprat.

"Det bästa med årets säsong var balansen mellan djupt och lätt. Jag lyssnade på alla program i den ordning de sändes", säger en lyssnare.

"Flera gånger blev jag mest berörd av de mera okända namnen, dem jag inte hade så höga förväntningar på", berättar en annan.

Årets sommarprat slår flera rekord

Årets sommarprat har över 300 000 starter på Arenan.

Maarit Feldt-Rantas sommarprat är det mest lyssnade svenska audioinnehållet genom tiderna. Hennes sommarprat har över 37 000 starter på Arenan.

Porträttbild på politikern Maarit Feldt-Ranta
Maarit Feldt-Rantas sommarprat berörde väldigt många lyssnare. Porträttbild på politikern Maarit Feldt-Ranta Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle Maarit Feldt-Ranta,politiker,Vegas sommarpratare

Sommarpraten har engagerat lyssnarna, hundratals kommenterade praten på Svenska Yles webb och delade sina tankar i sociala medier.

Förutom att Maarit Feldt-Rantas sommarprat haft rekordmånga lyssnare hittills, är det många som velat tacka henne för modet att berätta om svåra saker och de berörande orden.

Också fredsaktivisten och miljökämpen Ulla Klötzers sommarprat engagerade på Svenska Yles webb.

Flera gånger blev jag mest berörd av de mera okända namnen― Lyssnare

Lyssnarnas sommarpratare David Björkström finns bland de tio mest lyssnade programmen i år, tillsammans med Stefan Vikström som pratade om att förlora ett barn och om hur kombinationen känslighet, mobbning och droger kan döda.

Också justitieminister Anna-Maja Henriksson, som mindes sitt älskade Mässkär och uppväxten med en stark mamma, har intresserat många.

Vegas lyssnarnas sommarpratare 2019 David Björkström.
Lyssnarnas sommarpratare David Björkström pratade om hur det är att vara beroende, tillfrisknande narkoman. Vegas lyssnarnas sommarpratare 2019 David Björkström. Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle. Vegas sommarpratare

Musik väcker känslor

Sommarpraten består till hälften av musik som sommarprataren själv väljer. Det är alltså det perfekta tillfället att höra de personliga favoriterna och ovanliga valen.

Den mest spelade artisten i år var Leonard Cohen, tätt följd av Lisa Nilsson, ABBA, Queen och Laleh.

Maarit Feldt-Rantas sommarprat är det mest lyssnade svenska audioinnehållet genom tiderna

Med på listan finns också allt från rap och finlandssvensk punk till älskade klassiker.

Vegas sommarpratare har varit en del av Vegas sommarutbud sedan 2005. Programmet görs som ett samarbete mellan Svenska Yle och Parad Media. Redaktörer är Maria Sundblom Lindberg, Thomas Lundin, Hanna Lämsä, Linn Jung och Nina Pulkkis. Projektledare är Jessica Jensen.

I år görs en Sommarpratare-serie också på finska, en helt ny serie för Radio Suomi som heter Kutsuvieras.

Har du frågor om Vegas sommarpratare? Kontakta projektledaren Jessica Jensen, jessica.jensen@parad.fi eller Yles ansvariga producent Annika Löfgren, annika.lofgren@yle.fi.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega