Hoppa till huvudinnehåll

Undantagstillstånd utlyst i Tchad efter etniskt våld

Tchads president håller tal.
President Idriss Déby. Arkivbild. Tchads president håller tal. Bild: ABIR SULTAN/EPA-EFE Tchad,Idriss Déby

Presidenten Idriss Déby har utlyst ett tre månader långt undantagstillstånd i regionerna Ouaddai och Sila i östra Tchad. Ett femtiotal människor dödades på tre dagar i sammandrabbningar mellan etniska grupper i början av augusti.

Åtminstone 37 människor dog i strider mellan nomadiska kamelherdar, flera av dem medlemmar av gruppen zaghawa, och fast bosatta jordbrukare från den etniska gruppen ouaddai.

Enligt president Déby har konflikten mellan grupperna blivit en nationell fråga. Han härstammar själv från gruppen zaghawa.

De senaste våldsamheterna bröt ut efter en boskapsägare hittades död, och en våldsspiral accelererade då hämndaktioner avlöste varandra.

Konflikten har förvärrats av torkan och befolkningstillväxten i regionen. Enligt president Déby förs det också regelbundet in vapen till regionen från grannländerna Libyen, Centralafrikanska republiken och Sudan.

Ett hårt tag om makten

För att få kontroll över oroligheterna har president Déby förra månaden insinuerat att ett återinförande av militärdomstolar kan bli aktuellt, ett förslag som fick kritik av landets opposition.

Tchads president åker bil och vinkar.
Déby på besök i Sudan år 2016. Tchads president åker bil och vinkar. Bild: MORWAN ALI/EPA-EFE Tchad,Idriss Déby

President Déby grep makten år 1990 till följd av en revolt och har suttit på posten sedan dess, i snart 30 år alltså.

Det är tänkt att Tchad ska hålla parlamentsval i slutet av 2019, ett val som egentligen skulle hållas 2015. Valet har åtskilliga gånger skjutits upp av president Déby, som verkar ha ett fortsatt fast tag om makten.

Källa: AFP