Hoppa till huvudinnehåll

Centerns ministrar grälar om utbildningspengar – “En överraskning” säger en minister om den andres budgetförslag

Hanna Kosonen vid Centerns ministergruppsmöte i Idensalmi.
Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) på ministergruppens möte i Idensalmi. Hanna Kosonen vid Centerns ministergruppsmöte i Idensalmi. Bild: Lehtikuva Hanna Kosonen,Centern i Finland

Centerns ministrar har olika åsikt om hur mycket pengar regeringen ska satsa på universiteten och yrkeshögskolorna nästa år. Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) vill uppfylla regeringsprogrammets löften genast medan finansminister Mika Lintilä (C) vill hålla hårdare i slantarna.

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (C) vill att Centerns övriga ministrar ska förbinda sig vid att öka grundfinansieringen för universiteten och yrkeshögkolorna med 60 miljoner euro nästa år.

– Det här är en viktig fråga för Centern. Högskolorna behöver pengarna och de har har också betydelse för tillväxt och sysselsättning, säger Kosonen vid ministergruppens möte i Idensalmi.

I finansministeriets budgetförslag för nästa år reserveras betydligt mindre pengar för universiteten och yrkeshögskolorna än i regeringsprogrammet. Flera intresseorganisationer inom utbildningssektorn ser därför budgeten som ett svek.

I regeringsprogrammet utlovas 60 miljoner euro till universiteten och yrkeshögskolorna. Regeringen har inte bestämt om hela summan ska synas redan i nästa års budget eller om pengarna ska skjutas till stegvis under valperioden.

I finansministeriets budgetförslag får universiteten nöja sig med 10 miljoner euro och yrkeshögskolorna med 5 miljoner euro.

En centerministers budget överraskade en annan centerminister

Budgetförslaget som presenterades av finansminister Mika Lintilä överraskade Kosonen. Båda ministrarna är centerpartister.

– Jag kan absolut säga att det var en överraskning. Under regeringsförhandlingarna planerade vi att genomföra satsningarna fullt ut genast, säger Kosonen.

– Om vi genomför dem stegvis finns en risk för att de positiva effekterna drar ut på tiden. Jag tror inte att Finland har råd att slösa bort tid, säger Kosonen.

Finansminister Mika Lintilä säger sig ha diskuterat frågan med Kosonen. Enligt honom tar regeringsprogrammet sikte på 2023.

– Frågan är bara när vi genomför satsningarna fullt ut.

– Det här är säkert en fråga vi får komma överens om i budgetförhandlingarna, säger Lintilä.

Även statsminister Antti Rinne (SDP) har sagt att tidtabellen för satsningarna är öppen.

Regeringen fattar beslut om budgeten i mitten av september.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes