Hoppa till huvudinnehåll

De nordiska statsministrarna diskuterar om en lösning för IS-familjerna i Syrien - träffas på Island under tisdagen

Danmarks, Sveriges, Norges och Finlands flagga i rad.
Danmarks, Sveriges, Norges och Finlands flagga i rad. Bild: gemena communication Norway,Flag,Wind,Sky,nationalflaggor,Scandinavia,Sweden,Patriotism,Finland,Denmark,Norge,Sverige,Danmark,Norden

Statsministrarna i de nordiska länderna samlas idag, tisdag, till sitt årliga möte. På agendan står bland annat klimatfrågor och de nordiska familjernas situation i lägret al-Hol i Syrien.

I år ordnas mötet i Reykjavik på Island.

Flera aktuella ämnen kommer att diskuteras, men det största och svåraste är de nordiska familjernas situation i al-Hol lägret i Syrien.

- Vi kommer att diskutera Sveriges initiativ för en hybriddomstol, säger statsminister Antti Rinne.

Den så kallade "hybriddomstolen" skulle på sitt sätt vara en internationell domstol som verkar i områden i Syrien och Irak.
Tanken är att man skulle koncentrera all utredning om personer i al-Hol till hybriddomstolen.

I de nordiska länderna har man försökt nå en lösning på problemet i flera månader. Länderna har varit på samma linje, men hittills har inga framsteg gjorts.

- Det är svårt att hitta en lösning på frågan. Lägret har ingen statlig status. Med vem skulle man kunna komma överens om saker, funderar Rinne och fortsätter med att säga att de fortfarande utreder ärendet.

Al-Hol-lägret i Syrien.
Det är svårt att hitta en lösning eftersom det inte finns någon myndighet i Syrien som man kan få kontakt med. Al-Hol-lägret i Syrien. Syrien,al-Hol

På samma linje

Morgondagens möte handlar i en stor omsättning om säkerhet. Statsministrarna kommer att diskutera Ryssland, Kina, Arktis och situationen i EU.

Finland bereder en diskussion om EU med ett tydligt mål.

- Vi vill höra att de andra nordiska länderna som är medlemmar i EU står bakom rättsstatsprincipen och att det ska beaktas i EU:s framtida budgetarbete. Demokrati, yttrandefrihet och ett fritt rättsväsende bör vara kriterier för finansiering, säger Rinne.

- Vi vill också klargöra vikten av dessa frågor och fundera på hur vi ska kunna föra fram dem till de andra nordiska länderna utanför EU, tillägger han.

Finland kommer också att lyfta upp frågan om en gemensam invandringspolitik för EU och strategier för att uppnå ett gemensamt klimatmål.

Mötet på Island kommer också behandla klimat och hållbar utveckling. I början av året undertecknade de nordiska ministrarna en deklaration för att påskynda koldioxidneutraliteten i resten av världen.

Artikeln är en översättning av Kirsi Heikels artikel "Pohjoismaiden johtajat keskustelevat ratkaisusta al-Holin leirin perheiden tilanteeseen" för Yle Uutiset.

Läs mera:

Utrikesminister Haavisto om finländarna i lägret al-Hol: ”Risk att det tar månader innan problemet är löst”

De finländare som befinner sig i lägret al-Hol i Syrien kan få vänta i månader på att komma tillbaka till Finland. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto väntar Finland nu på besked från de kurdiska myndigheterna som övervakar lägret.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes