Hoppa till huvudinnehåll

Efter tre guld på orienterings-VM – nu vill Tove Alexandersson göra ”en Johaug”: ”Blir ändå mycket träning på hårt underlag”

Tove Alexandersson.
Tove Alexandersson. Tove Alexandersson. Bild: Geiger Olsen / EPA-EFE / All Over Press Tove Alexandersson

Den svenska orienteringsdrottningen Tove Alexandersson medger för svenska Radiosporten att hon ”absolut” kan tänka sig att göra som Therese Johaug och satsa på också friidrott nästa sommar. Det på grund av att det är ett sprintår i stortävlingar.

Tove Alexandersson var inte lika överlägsen som hon tidigare varit – men ändå blev hennes saldo på orienterings-VM tre guldmedaljer.

Efter de framgångsrika tävlingarna berättar hon för Radiosporten att hon ”absolut” kan se sig satsa på friidrott nästa år. Helt som Therese Johaug öppnat för att göra.

– Nästa år blir det ju enbart sprintgrenar i VM, så då kommer det att bli mycket träning på hårt underlag, förklarar Alexandersson.

– Då det blir en hel del träning på bana blir jag säkert också sugen på att springa något banlopp, och sätta någon bra tid på någon av de kortare distanserna, fortsätter hon.

Enligt Alexandersson innebär ”kortare” distanser antingen 3000 eller 5000 meter.

– De är mest likt sprinten i orientering. Jag tänker att tävling är den bästa träningen, säger hon.

Mångsidig idrottare

Alexandersson är också en framgångsrik skidorienterare. Svenskan har bland annat tagit tio VM-guld och vunnit världscupen två gånger.

Hon skulle inte heller vara den första orienteraren att hävda sig själv inom friidrott. Danska Maja Alm har tidigare tävlat på samma distanser som Alexandersson är intresserad av.

Den inhemska ettan på 3000 meter hinder, Topi Raitanen, är likaså orienterare.

Själv säger Alexandersson att hon blev inspirerad av att se Therese Johaug springa hem ett norskt mästerskapsguld på 10 000 meter.

– Jag vet att hon är otroligt löpstark, även i uppförslopp. Det är fortfarande sjukt imponerande, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport