Hoppa till huvudinnehåll

Flygbolaget Norwegian säljer sin bankverksamhet – finska Sampo köpare

Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015.
Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015. Bild: EPA/JOHAN NILSSON Norwegian,norwegian airlines

Det hårt pressade flygbolaget Norwegian säljer hela sina bankverksamhet, det meddelade bolaget på måndag morgon. Köpesumman är drygt 220 miljoner euro och köpare är finska Sampo och fonden Nordic Capital Fund.

I affären ingår 17,5 procent av aktierna i Norwegian Finans Holding och priset ligger på 2,2 miljarder norska kronor, alltså 223 miljoner euro.

Nordic Capital Fund ska ta över 64 procent av aktierna i affären och finska Sampo 36 procent.

De nya ägarna ser en stor tillväxtpotential i banken.

- Vi ser fram emot att bli en pan-europeisk finansinstitution tillsammans med Norwegian och deras bonusprogram, säger Christian Frick, chef för finanstjänster vid Nordic Capital.

För kunderna torde inte affären innebära några större förändringar. Alla samarbetsavtal mellan flygbolaget Norwegian och Bank Norwegian ska fortsätta gälla oförändrade.

Strategi: lönsamhet i stället för tillväxt

Norwegians lönsamhet har fått sig en rejäl törn sedan våren, då flygplanstypen Boeing 737 MAX belades med flygförbud efter dödsolyckan med ett plan tillhörande Ethiopian Airlines.

Norwegian har 18 plan av den typen, och de har alla sedan våren ersatts med inhyrda plan. I juli uppgav bolaget av 737 MAX-problemet har orsakat bolaget extrakostnader på 70 miljoner euro.

Enligt norska Dagens näringsliv har Norwegian ett stort behov av nytt kapital, bland annat på grund av ett obligationslån på 250 miljoner euro som förfaller i november.

Till tidningen säger bolagets chef för strategisk utveckling, Tore Østby, ändå att de dryga 220 miljoner euro man får av att sälja bankverksamheten inte nödvändigtvis är tänkta att täcka lånet.

- Inte specifikt, men det är ett led i vårt fokus på lönsamheten. Det bidrar också till att förbättra likviditeten.

Läs också