Hoppa till huvudinnehåll

Förskolebarnen blir kanske "stora" tidigare - men skoleleverna verkar trivas med mindre barn runt sig

Ett förskolebarn gungar i hård fart på gården till Dalsbruk skola.
Förskolebarnen får ha gula västar på sig, så de syns bättre på skolgården. Ett förskolebarn gungar i hård fart på gården till Dalsbruk skola. Bild: Amanda Vikman/Yle grundskolan,dalsbruks skola

I gula västar springer de små förskolebarnen omkring på skolgården under dagens första längre rast. Barnen verkar ha tagit flytten från Hulta daghem till Dalsbruks skola med ro, men också de vuxna har nu vant sig vid tanken.

- Det var mycket funderingar under våren men det har börjat bra nu. En liten justering är västarna, vi märkte redan första dagen att de behövs så man har bättre koll på "de egna barnen", säger barnträdgårdsläraren Malin Vesalainen.

Både personalen och en del av barnens föräldrar har oroat sig över att förskolebarnen måste visa sig stora fort, men kanske har man bekymrat sig i onödan.

- De äldre visar hemskt mycket hänsyn. I skolbussen tycker de till exempel om att ta hand om och sköta barn som dom kanske känner från förut, säger Vesalainen

Gunvor Karlsson-Lindholm och Malin Vesalainen talar med några skolbarn som hittat en lunchlåda i skogen.
Malin Vesalainen och Gunvor Karlsson-Lindholm är bekant med skolbarnen sedan tidigare. Gunvor Karlsson-Lindholm och Malin Vesalainen talar med några skolbarn som hittat en lunchlåda i skogen. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Gunvor Karlsson-Lindholm

Att vistas i Dalsbruks skola är inte helt obekant för personalen från förskolan.

- Under tidigare skolsamarbete har det alltid visats hänsyn till de små. Nu är vi de minsta i skolhuset och prioriteras kanske på ett annat sätt. I dagis fick vi snarare ta hand om de yngre, säger Gunvor Karlsson-Lindholm som är ansvarig förskolelärare vid förskolan i Dalsbruk.

Förskolebarnen och skoleleverna delar gårdsplanen, men för att få egen ro har förskolan egna utrymmen i skolhuset och äter i en egen matsal.

En barnpedagog står mitt i förskolans lekrum fyllt med leksaker och skåp.
Förskolan finns i Eftis uppdaterade lokaler. En barnpedagog står mitt i förskolans lekrum fyllt med leksaker och skåp. Bild: Amanda Vikman/Yle förskolan,dalsbruk förskola

- Det ser ut att kunna bli riktigt bra. Justeringar finns det säkert utrymme för, men vi har förberett flytten bra och därför tror jag starten blivit smidig. Det är nog i första hand för de vuxna som flytten känns mera, de små anpassar sig lätt, säger Karlsson-Lindholm.

Genom flytten har man dessutom tillgång till en inomhusgymnastiksal och kortare gångväg till ishockeyrink och idrottsplan.

Barnen tar efter varandra

Gabriella Byman, vicerektor vid Dalsbruks skola, är övertygad om att samarbetet mellan förskolan och skolan kommer att fungera bra.

- Vi har redan tidigare varit en enhetsskola från årskurs ett till nio, och vi har alltid sett att de äldre eleverna är väldigt rara och snälla mot de yngre. De blir kanske ännu mildare till sättet när det finns yngre barn runt omkring, säger hon.

Under året kommer man att utarbeta nya arbetssätt med förskolan och årskurs ett och två.

Gabriella Byman.
Gabriella Byman är positivt inställd till det nya arrangemanget. Gabriella Byman. Bild: Amanda Vikman/Yle person,Gabriella Byman

- Jag har inte gjort någon research men skulle säga att det blir allt vanligare att kommuner och städer flyttar in förskolebarnen i skolorna. Det blir en mjukare övergång från förskolan till riktiga skolan, samma gäller för övergången från sexan till sjuan då de ligger intill varandra med delad matsal, säger Byman.

I början fanns det många frågor kring hur man skulle få flytten och sammanslagningen att fungera, men när man väl kommit igång har frågetecknen rätats ut.

- Vi har i lugn och ro hunnit fundera igenom helheten under våren och sommaren och det känns som att det hela kommer att fungera bra.

Barnen i Dalsbruks skola får ha med sig sina telefoner i väskan, men den måste vara på ljudlöst läge och får inte användas under skoldagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland