Hoppa till huvudinnehåll

Hektiskt veckoslut för polisen i Tammerfors - över 200 brottsanmälningar under Blockfest

Ett stort tält med texten "välkommen till blockfest" funkar som entré till festivalen. Framför tältet syns stora klungor med festivalbesökare.
Blockfest var slutsålt för 12 gången i år. Redan en och en halv månad innan festivalen gick av stapeln hade alla biljetter sålts. Ett stort tält med texten "välkommen till blockfest" funkar som entré till festivalen. Framför tältet syns stora klungor med festivalbesökare. Bild: Lehtikuva Blockfest,Tammerfors,Festival

Festivalen Blockfest i Tammerfors sysselsatte polisen mer än stora publikevenemang vanligtvis.

Polisinrättningen i Inre Finland tog emot över 200 brottsanmälningar från centrala Tammerfors, varav 160 har en direkt anslutning till festivalen.

Narkotikabrott, misshandel, skjutvapenbrott...

Framför allt lördagen var hektisk för polisen då 50-80 unga med våld försökte rusa in på festivalområdet utan biljett.

Ordningsvakterna kunde stoppa ungdomarna, men polisen måste ingripa för att lugna ner situationen.

Största delen av brottsanmälningarna hade ändå att göra med droger.

I anslutning till Blockfest tecknades två grova narkotikabrott, 103 fall av straffbart bruk av narkotika samt 22 narkotikabrott där det främst var frågan om försäljning av droger.

Av de som straffades för bruk av narkotika var en femtedel, alltså 21 stycken, minderåriga. Enligt polisen hade man tecknat fler fall av narkotikabrott i fall man haft fler poliser på plats.

ASAP Rocky på scen, iklädd en stor munkjacka med eldlågor. Han ser ut över publikhavet.
På fredagen uppträdde rapparen Asap Rocky på Blockfest, bara två dagar efter domen i misshandelsfallet i Stockholm ASAP Rocky på scen, iklädd en stor munkjacka med eldlågor. Han ser ut över publikhavet. Bild: Lehtikuva A$AP Rocky,Blockfest,Tammerfors,Festival

Under festivalen tecknades också ett fall av grovt skjutvapenbrott, misshandel, innehav av farligt föremål, lindrigt skjutvapenbrott samt luftfartsbrott.

Personer som blivit avlägsnade från festivalområdet eller som försökte smuggla in alkohol eller droger blev av med armbandet som fungerade som inträdesbiljett.

Endast på fredagen plockades armbanden bort av 60 besökare, berättar polisen till Yle.

Läs också