Hoppa till huvudinnehåll

Hobbyboxaren Emmy Erroll har en boxningssäck i vardagsrummet i Ekenäs: "För mig har det blivit en livsstil"

En bild på en kvinna (Emmy Erroll) med rött kort hår som boxar mot kameran med en boxningshandske.
Emmy Erroll tränar boxning några gånger i veckan. En bild på en kvinna (Emmy Erroll) med rött kort hår som boxar mot kameran med en boxningshandske. Bild: Christoffer Westerlund / Yle boxning,Ekenäs,Västnyland,hobbyer,Emmy Erroll

Emmy Errolls liv genomsyras av boxning: hennes arm pryds av en boxningstatuering, hon planerar måltiderna enligt träningarna och boxar så mycket hon bara hinner. Men än så länge är hon "för feg" för att syssla med sporten på tävlingsnivå.

För ungefär tre år sedan beslöt Emmy Errolls kompis att introducera Erroll till boxning.

- Just då hade jag en kris i mitt liv så jag behövde få ut ilska och aggressioner. Då var det bra att få en boxningssäck att få ut det på, säger hon.

Hon använder boxningen som ett sätt att "tömma huvudet".

- För mig har det blivit en livsstil. Det är inte bara en hobby utan det är så mycket mer.

På vilket sätt?

- Jag har bland annat valt att göra en boxningstatuering. Jag har en egen boxningssäck hemma och jag tränar så ofta som jag har möjlighet.

Öppna Instagram-inlägget

Boxningssäcken har hon placerat lite på sidan om i vardagsrummet. Men det ger ändå inte upphov till något slentrianmässigt tränande.

- När jag tränar vill jag gärna göra det ordentligt. Jag tänker på när jag äter så att jag inte äter för snabbt före träningen eller för långt emellan måltiderna. Det är såpass hård träning att du måste tanka ordentligt.

En boxningsträning pågår i ungefär 1,5 timme och programmet varierar, förklarar Erroll. I grunden handlar det om uppvärmning, olika stegserier och 45 till 50 minuter boxning.

Ännu inte redo att tävla

Erroll tränar i Rasbudos lokaler i Dragsvik i Ekenäs och de passar hennes träningsbehov.

Där finns ändå ingen ring, men det har ännu inte blivit ett problem.

Du har ännu inte gått en enda match, varför det?

- Jag tror att jag är för feg än så länge. Jag har inte ännu tränat tillräckligt. Om jag skulle ha tid att kunna satsa fullt ut så skulle jag absolut vilja gå en match i en boxningsring.

En bild på en kvinna (Emmy Erroll) med rött kort hår med boxningshandskar.
Emmy Errolls bästa slag är en högerkrok. En bild på en kvinna (Emmy Erroll) med rött kort hår med boxningshandskar. Bild: Christoffer Westerlund / Yle boxning,Ekenäs,Västnyland,hobbyer,kampsporter,boxare,Raseborg,Emmy Erroll

Hon är inte direkt rädd för att få blåmärken eller att det ska göra ont.

- Jag är ännu inte tillräckligt uthållig för att gå långa treminuters ronder. Om det går upp till tio ronder, säger hon.

Under sin hobbykarriär har hon fått en del blåmärken och försträckt låret.

Proffstränad hobbyboxare

Ekenäsboxaren har under några veckors tid fått träna med ett proffs. Föreningen Rasbudo bjöd in proffsboxaren Amin Asikainen som gav råd till boxarna.

- Det var jätteintressant att få träna med ett proffs. Det är helt klart att träningarna var på en helt annan nivå. Det var hårdare träningar och tätare intensitet på träningarna.

En bild på Emmy Erroll med boxningshandskar och det röda håret i hästsvans. Hon står brevid boxaren Amin Asikainen som har en blå t-skjorta och lyft näve.
Emmy Erroll och proffsboxaren Amin Asikainen som kommer från Kyrkslätt. En bild på Emmy Erroll med boxningshandskar och det röda håret i hästsvans. Hon står brevid boxaren Amin Asikainen som har en blå t-skjorta och lyft näve. Bild: Privat boxning,Ekenäs,Västnyland,hobbyer,kampsporter,boxare,Raseborg,Amin Asikainen,Kyrkslätt,Emmy Erroll

Erroll säger att det var kul att träna med Asikainen.

- Han var snabb med att berömma. Jag menar, han är ju ändå ett proffs så man är ju väldigt mycket amatör och nybörjare i hans sällskap, säger Erroll som gillade att träna med proffsboxaren.

Hennes förebild är den finlandssvenska boxaren Eva Wahlström. Hon har en bra teknik och bra attityd, förklarar Erroll.

- Jag skulle vilja se hennes matcher live.

Emmy Erroll intervjuades av Bubi Asplund och Veronica Montén.

Läs också