Hoppa till huvudinnehåll

Minusräntor: Tidigare skrattade finanskretsarna åt Joakim von Anka - men i dagens värld ser han ut som en föregångare

An image shows the cartoon Scrooge McDuck diving into coin piles at the Erika-Fuchs-Haus in Schwarzenbach an der Saale, Germany, 28 July 2015. The first German comic museum is set to open in Schwarzenbach on 01 August.
Joakim von Anka har tidigare varit ett skämt i finanskretsarna, men nu ser en del honom som en föregångare. An image shows the cartoon Scrooge McDuck diving into coin piles at the Erika-Fuchs-Haus in Schwarzenbach an der Saale, Germany, 28 July 2015. The first German comic museum is set to open in Schwarzenbach on 01 August. Bild: EPA/NICOLAS ARMER Joakim von Anka

Från bankvärlden kommer signaler om att minusräntor på sparkonton står bakom dörren. Det verkar också sannolikt att ECB sänker styrräntan under noll. Det betyder enligt experterna att bankerna kommer att flytta över kostnaderna på kunderna i form av negativa bankräntor och vi har en risk för kundflykt i banksystemet.

Allt fler banker i Europa känner sig pressade. Deras vinstmarginaler pressas av centralbankernas låga räntenivåer. En lösning som diskuteras är att införa minusräntor på sparkonton för privatpersoner.

Bland andra Kari Stadigh, vd för Nordeas storägare Sampo, öppnade i en intervju för att privatkunder i framtiden kan tvingas betala för att ha sina pengar på banken.

Det finns en logik i det här, eftersom europeiska centralbanken ECB redan nu tar 0,4 procents ränta på bankernas depositioner i centralbanken. Bankerna betalar alltså för att ha sina pengar deponerade i centralbanken. Idén med minusräntan är att pengarna ska sättas i rörelse i stället för att ligga och vila i centralbanken. Samma logik kan tillämpas på småspararnas privatkonton.

Vi har allvarliga hot om depositionsflykt i fall det blir kraftigt negativa räntor.
― Stefan Törnqvist, bankir
Stefan Törnqvist
Tanken på minusräntor är inte speciellt populär eftersom vi har vant oss vid att det är banken som ska betala ränta till oss och inte tvärtom, säger bankiren Stefan Törnqvist. Stefan Törnqvist Bild: YLE/Joakim Lax dina pengar

Men tanken är inte speciellt populär eftersom vi har vant oss vid att det är banken som ska betala ränta till oss och inte tvärtom. Bankiren Stefan Törnqvist säger att minusränta på sparkonton kan leda till kundflykt.

- Vi kan få allvarliga hot om depositionsflykt i fall det blir kraftigt negativa räntor. Om bankkunderna känner att de förlorar på att ha pengarna på banken, kan de ta ut pengarna och ha dem i madrassen i stället. Eller investera dem utomlands eller något liknande. Joakim von Anka har alla i finanskretsar skrattat åt, men han ser ut som en föregångare i dagens värld.

Ankeborgs rikaste man har aldrig haft pengarna på banken, utan i sin pengabinge, som känt.

Konsulten Roger Wessman konstaterar krasst att vi redan i dag betalar för att ha pengar på kontot.

- Men om bankerna börjar ta ränta på depositionerna så är det inte bara ett principiellt steg, säger han, utan summorna kan bli betydande om man har större besparingar.

Det är mycket svårt för centralbanken att stimulera ekonomin genom att trycka räntorna nedåt.― Roger Wessman, konsult
En allvarligt, gråhårig, kortklippt man i övre medelåldern tittar allvarligt in i kameran.
Chefdirektör Olli Rehn på Finlands Bank signalerade i en intervju för Wall Street Journal förra veckan att nya stödköp är på kommande och att ECB kan sänka styrräntan under noll. En allvarligt, gråhårig, kortklippt man i övre medelåldern tittar allvarligt in i kameran. Bild: Yle/Katriina Laine Olli Rehn,Finlands Bank

Chefdirektör Olli Rehn på Finlands Bank signalerade i en intervju för Wall Street Journal förra veckan att nya stödköp är på kommande och att ECB kan sänka styrräntan under noll. Om styrräntan går under noll så kommer bankerna att flytta över kostnaderna på kunderna.

- Vi har en risk för kundflykt i banksystemet, konstaterar Törnqvist. Vi har inte tidigare sett nåt sånt här i världshistorien så ingen vet vad som kommer att hända.

Konsulten Roger Wessman konstaterar att europeiska centralbankens verktygsback börjar vara tom.

- Räntorna är så låga att få företag eller låntagare tvekar att ta lån på grund av dagens räntenivå, säger han. Det är mycket svårt för centralbanken att stimulera ekonomin genom att trycka räntorna nedåt.

Det kan hända att folk blir så föraragade att de tar ut sina pengar och smäller fast bankdörren bakom sig.― Roger Wessman, konsult
Roger Wessman
Roger Wessman vill inte ta ställning till om vi har en bankflykt bakom hörnet. Det är svårt att säga eftersom besluten inte alla gånger är rationella. Roger Wessman Roger Wessman

Det vi inte tänker på är att vi redan de facto har minusränta på våra sparkonton, men den döljer sig bakom avgifter för kontokort och banktjänster. Där är den stora skillnaden.

- De höga avgifterna kommer sig av att du gör saker, säger Stefan Törnqvist. Det är inte ännu en negativ ränta. Om du har ett stort saldo i dag så är avgifterna fortfarande små, men den dag du betalar ränta på din deposition så vill du inte längre ha större summor liggande på kontot.

Roger Wessman vill inte ta ställning till om vi har en bankflykt bakom hörnet. Det är svårt att säga eftersom besluten inte alla gånger är rationella.

- Det kan hända att folk blir så föraragade att de tar ut sina pengar och smäller fast bankdörren bakom sig, säger han. Det här gäller speciellt länder där man är mera benägen att använda kontanter än i Finland.