Hoppa till huvudinnehåll

Oliver Helander behöver finslipa tekniken till VM – har inte ruckat på målsättningen efter långa tävlingspausen

Oliver Helander
Oliver Helander. Oliver Helander Bild: Lehtikuva friidrott,Oliver Helander,spjutkastning

Oliver Helander visade lovande takter i sin comebacktävling även om han anser att tekniken ännu inte riktigt sitter. Raseborgskastaren har haft en bra träningsperiod trots skadan och tränaren tror att formtoppen inte är långt borta.

Under midsommarhelgens tävling i Kuortane drog Oliver Helander upp en revbensskada som tvingade honom till en lång tävlingspaus. Helander hade siktet inställt på att tävla i Kalevaspelen i början av augusti men rehabiliteringen drog ut på tiden.

På söndagskvällen var 22-åringen äntligen tillbaka efter en tävlingspaus på åtta veckor. Helander slutade trea i GP-tävlingen i Esbo där hans längsta godkända kast mätte 78,43. Han hade också ett övertrampskast i trakterna av 82 meter.

– Jag är lite besviken på resultatet, det borde nog ha börjat på en åtta. Första kastet var bra men efter det var det ett ganska så bedrövligt utförande. Kanske syntes det att tekniken inte är som den borde vara, säger Helander till Yle Sporten.

Kan kasta riktigt långt

Helander berättar att han tränat ganska så normalt under tävlingsuppehållet. Det är mest kastträningen som har blivit lidande.

– Det blev en lång kastpaus men det är länge kvar till VM så jag har inte behövt stressa tillbaka och det är en bra sak. Fysiken är på en bra nivå, det är mest den tekniska biten som måste förbättras, säger han.

Tränaren Glenn Lignell anser att tävlingspausen inte påverkat Helanders form speciellt mycket och bara adepten träffar rätt kan han kasta riktigt långt.

– Genast efter Kuortane fick vi ta det ganska så lugnt och sedan öka på träningsintensiteten. Vi har märkt att det gått framåt och att skadan har läkt.

– Det har blivit en helt hygglig träningsperiod och han är ungefär på samma nivå som under vintern och våren. I bästa fall kan han hota sitt eget rekord men det gäller att få tillbaka tävlingskänslan och hitta lättheten i kastandet, säger Lignell.

Oliver Helander.
Helander är åtta i världen den här säsongen. Oliver Helander. Bild: Tomi Hänninen Oliver Helander

Helander klarade VM-gränsen i säsongens andra tävling och årsbästat 86,93 kom i Kuortane. Det resultatet gör honom till åtta i världen i sommar och ett av Finlands största medaljhopp i höstens VM i Doha.

Den långa tävlingspausen har inte fått Helander att tänka om angående målsättningen i VM.

– Målsättningen är nog den samma. Jag ska försöka klara av kvalet lite bättre än i fjol och så får man se vad som händer i finalen, säger Helander.

Fram till VM finns två tävlingar inprickade.

– Jag hoppas att jag blir vald till Sverigekampen och följande veckoslut är det en internationell tävling i Berlin. Målet är att få kasta där och blir det inte av så tävlar jag säkert i junior-FM i Borgå, säger han.