Hoppa till huvudinnehåll

Södra Finland är simkunnigare än mellersta och norra Finland - men gör du något av de här vanliga teknikfelen?

Ju längre norrut man bor i Finland, desto sämre är man på att simma, uppger Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund. Orsaken är bättre tillgång till simhallar och simskola i södra delar av landet. Simning har blivit populärare som sportgren, säger simlärare.

- Jag tränar främst personer som håller på med till exempel triathlon. Men ibland hjälper jag dem som är rädda för vatten, säger Sebastian Dannberg, privatlärare i simning.

Under de tio åren som Dannberg varit lärare har sporter som triathlon och swimrun blivit allt populärare. Som en följd av det har flera blivit intresserade av att simma, säger han.

- Jag tror att en annan orsak kan vara att det är ganska meditativt att simma. Under vattnet är det helt tyst. Man får vara ensam med sina tankar.

Då någon som är rädd för vatten ska lära sig att simma inleds undervisningen inte i bassängen.

- Jag brukar intervjua dem. Många har något trauma som gör att de inte vill simma. Kanske har de sett eller varit med om någon olycka - eller sen så var simningen på skolgymnastiken obehaglig.

En man är i en simbassäng. Bakom honom kan man se stora glasfönster genom vilka man ser blå himmel och gröna träd. Mannen ser uppspelt ut.
Sebastian Dannberg har varit privatlärare i simning i snart tio år. En man är i en simbassäng. Bakom honom kan man se stora glasfönster genom vilka man ser blå himmel och gröna träd. Mannen ser uppspelt ut. Bild: Yle/ Lukas Rusk simning,Dannberg

Finland blir simkunnigare

Finländarna håller i allmänhet på att bli allt mer simkunniga.

- I en enkät från 2017 svarade 76 procent av barn som gick på sjätte klass i skolan att de är simkunniga. I en annan enkät från 2011 svarade 68 procent av vuxna i åldern 15-64 att de är simkunniga, säger Niko Nieminen, informatör på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund.

Den nordiska definitionen för simkunnighet är följande: du ska klara av att falla i vattnet och få huvudet under ytan, därefter simma tillbaka upp till ytan och sedan simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter är på rygg.

Nieminen säger att de yngre generationerna klarar de här kraven bättre än de äldre.

- Vi har tillgång till simhallar och simkunnighet hör till skolornas läroplan i dag. Därför är unga bättre på att simma än vuxna. Det var först på 1970- och 80-talet som man byggde simhallar i många kommuner.

Det är rätt sällan som folk drunknar i havet. De flesta drunknar i sjöar i inlandet
― Niko Nieminen, informatör på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbund

Människor lärde sig förstås även att simma före det. Då var både undervisningstekniken och miljön annan - vilket Nieminen säger att var avgörande.

- För 30-40 år sedan så lärde vi oss simma i havet och i sjöar. Det är bekvämare att simma i en simhall, i varmt vatten. Simundervisningen har också gått framåt. Jag har pratat med flera äldre människor och förr så kunde pappa eller mamma genast slänga dig i djupt vatten för att se om du simmar eller inte.

"De flesta drunknar i inlandet"

Desto längre norrut man far, desto sämre blir simkunnigheten.

- Simkunnigheten är bättre i södra Finland. Här finns fler simhallar, säger Nieminen.

Flest drunkningsolyckor sker på sydkustens östra del och i Mellersta Finland.

Det brukar vara lite färre som drunknar i till exempel Nyland - speciellt då man jämför med befolkningsmängden.

- Det är rätt sällan som folk drunknar i havet. De flesta drunknar i sjöar i inlandet.

Den vanligaste drunkningsolyckan är då en medelålders man drunknar medan han är alkoholpåverkad. Ett annat vanligt scenario är att man är faller i sjön när man är ute med båten och inte har på sig flytvästen.

Mängden drunkningsolyckor har också varit på väg neråt under de senaste årtiondena.

- För några årtionden sedan så var det över tvåhundra människor som drunknade i året. Nuförtiden drunknar det 100-150 människor i året, säger Nieminen.