Hoppa till huvudinnehåll

Stonewallupproret uppmärksammas också i Åbo - "årets Åbo Pride mer en demonstration än en parad"

färgglada paraplyer och en massa människor som går i åbos prideparad 2018
Åbo Pride 2018. färgglada paraplyer och en massa människor som går i åbos prideparad 2018 Bild: Yle/Jasmine Nedergård prideparader,paraplyer,Åbo,parader,åbo pride 2018

På måndag inleds prideveckan i Åbo. Under veckans gång ordnas en hel del program för att uppmärksamma rättigheter för sexuella och könsminoriteter.

I år har det gått 50 år sedan Stonewallupproret i New York och det kommer att synas under årets Åbo Pride, som kulminerar på lördag berättar koordinator Minna Sumelius.

Enligt Sumelius kulminerar årets Åbo Pride på lördag, men i år det mer en demonstration än en parad.

Det för att uppmärksamma Stonewallupproret, då sexuella och könsminoriteter började göra våldsamt uppror mot en polisrazzia på gaykrogen Stonewall Inn i New York.

Priderörelsen fick sin början i samband med upproren.

- I år kallar jag evenemanget för en demonstration, inte en parad. Programmet på lördagen är starkt politiskt, medan karnevalen ordnas på kvällen, säger Sumelius.

Minna Sumelius.
Minna Sumelius. Minna Sumelius. Bild: Yle/Nora Engström prideparader,åbo pride

Enligt Sumelius kommer händelserna på Stonewall Inn att tangeras exempelvis under de tal som hålls under lördagen.

"Alla har rätt att själva definiera sig"

Temat för årets Åbo Pride är autonomi. Temat är gemensamt för Turku Pride och TransTurku, som ordnades förra veckan berättar Sumelius.

- Det betyder att alla sexuella och könsminoriteter har rätt att definiera vem hen är - vad hen gör och vem man älskar. Det behövs ingen utomstående för det här och minoriteterna ska inte heller fråga om tillstånd för det här av majoriteten, säger Sumelius.

Regnbågsflagga
Regnbågsflagga Bild: Nora Engström / Yle regnbågsflaggan,regnbågsfamiljer,sexuella minoriteter,åbo pride

Åbo stad deltar också i prideveckan på flera olika sätt. Regnbågsflaggorna vajar hela veckan vid Västra Strandgatan och Biblioteksbron lyses upp i regnbågens alla färger.

Åbo stad har också uppmuntrat stadens enheter att delta på olika sätt. Regnbågstemat syns exempelvis på Åbo yrkeshögskolas campusområde och utanför Åbo stadsteater.

Staden deltar också i lördagens prideparad och demonstration med stadsdirektör Minna Arve i spetsen.

"Friheten att välja, rätten att vara"

Åbo Pride vill i år särskilt lyfta fram situationen för transbarn och - unga. Meningen är att öka medvetenheten om rättigheterna för sexuella och könsminoriteter och att påminna om jämställdhetsarbetet.

- Vi har redan länge kämpat för en ny translag. Bland annat kräver vi att kravet på att en person inte kan föröka sig efter en könskorrigering tas bort ur lagen och att den juridiska och medicinska processen skiljs åt då könet fastställs, säger Sumelius.

För att kunna korrigera och fastställa sitt kön behövs alltså en medicinsk utredning av en läkare, vilket har kritiserats av trans- och människorättsaktivister.

Enligt finsk lagstiftning måste också en person vara myndig för att kunna korrigera sitt kön.

Finlands nuvarande translag har kritiserats av bland annat människorättsorganisationen Amnesty International och av Seta.
- En ändring i translagen finns med i regeringsprogrammet, vilket är en bra sak och ett stort framsteg. Men minderårigas rätt att fastställa sitt kön ens juridiskt finns inte med och det är människorättsfråga. Kort sagt kan man säga att könet är ett anmälningsärende och något man har rätt att anmäla om själv, fortsätter Sumelius.

"Pride kan erbjuda något för alla - men minoriteterna är i fokus"

Enligt Sumelius finns det också flera andra frågor som är viktiga att ta upp i samband med Åbo Pride.

Exempel på det här är sexuella och könsrättigheter för äldre personer samt ställningen för interkönade barn och icke-binära personer, säger Sumelius.

En icke-binär person identifierar sig inte med de traditionella könskategorierna kvinna eller man.

- Det är svårt för icke-binära personer exempelvis i offentliga utrymmen, såsom simhallar, gym eller toaletter. De här personerna har också svårt att komma in i medicinska processer, säger Sumelius.

Under veckans gång erbjuds det på en hel del program runt om i Åbo och koordinator Minna Sumelius välkomnar alla Åbobor med i Åbo Pride.

människor ropar i prideparaden i åbo och håller i sina stora regnbågsflaggor
Åbo Pride 2018. människor ropar i prideparaden i åbo och håller i sina stora regnbågsflaggor Bild: Yle/Jasmine Nedergård prideparader,Åbo,åbo pride 2018

- Jag anser att pride kan potentiellt erbjuda något för alla, även om det är mycket viktigt att komma ihåg att minoriteterna är i fokus under pride. Men det är också ett ställe där alla kan, trots den politiska aspekten eller kanske just på grund av det, fira mänskligheten och att varje människa får vara precis den man vill vara, säger Sumelius.