Hoppa till huvudinnehåll

Svenske indycarföraren Felix Rosenqvist till sjukhus efter våldsam krasch – Takuma Sato sågas för sin livsfarliga körning

Felix Rosenqvist kör sin bil
Felix Rosenqvist kör för Chip Ganassi Racing. Felix Rosenqvist kör sin bil Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Indycar,Indycar Series,Felix Rosenqvist

Det kunde ha slutat riktig illa i indycar-loppet på ovalbanan Pocono Raceway. Japanen Takuma Sato dök ner framför Alexander Rossi och startade en kedjereaktion som ledde till att fem förare kraschade. Värst gick det för Felix Rosenqvist men han uppges efter omständigheterna må bra.

För ett år sedan inträffade en allvarlig olycka under indycar-loppet på Pocono Raceway. Robert Wickens skadades svårt i en krasch och hamnade i rullstol. 2015 avled Justin Wilson efter en krasch på samma bana.

I gårdagens tävlingen var det dags igen. Redan på det första varvet av 200 orsakade Takuma Sato en krasch då han i bredd med två andra bilar dök ner framför Alexander Rossi.

Manövern var dömd att misslyckas eftersom det inte fanns tillräckligt med utrymme och Sato tog med sig fem bilar i kraschen.

Värst gick det för svensken Felix Rosenqvist som inte hade någon chans att väja och flög in i skyddsmuren och staketet i en hastighet av ungefär 300 km/h.

Hoppa över Twitterpostning

Svenskens bil flög i flera sekunder innan den slog ner i banan igen. Rosenqvist satt kvar i bilen under en lång stund men kunde sedan för egen maskin kliva ur den.

Han fördes genast till sjukhus men verkar ha kommit undan med blotta förskräckelsen. I ett pressmeddelande framgår det att Rosenqvist hade huvudvärk och ont i ryggen.

– Jag har fått lämna sjukhuset och hade definitivt tur att jag klarade mig utan allvarliga skador, skrev Rosenqvist på Twitter några timmar senare.

Hoppa över Twitterpostning

"Det är en skam"

Sato hör till de mer hetlevrade förarna i serien och har varit inblandad i liknade situationer tidigare. Japanen står inte högt i kurs bland de andra förarna just nu.

– Efter det som hände förra året kan jag inte förstå hur Takuma kan tro att det är acceptabelt att köra på det där sättet i de här hastigheterna. Det är en skam och att göra det på första varvet, säger Alexander Rossi till NBC.

– Det här är helt otroligt, tack och lov att alla är okej. Det här kunde ha slutat riktigt illa. Jag trodde att vi hade lärt oss läxan, säger Ryan Hunter-Reay.

Sato bad om ursäkt för sitt agerande men ansåg att det hela handlade om en vanlig raceincident.

– Jag är ledsen för alla som var inblandade. Jag trodde att det fanns utrymme men så fick vi kontrakt. Jag tycker inte att jag körde för aggressivt men jag ska titta på reprisen och sedan vänta och se vad som sker, säger Sato.

Tävlingen återupptogs efter en dryg timmes paus men avbröts på grund av regn efter 128 varv. Will Power som då var i ledning tilldelades segern.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport