Hoppa till huvudinnehåll

Twitter och Facebook raderar tusentals kinesiska propagandakonton - enligt utredning är kontona statligt stödda

bild av twitter
bild av twitter Bild: EPA Twitter

Twitter och Facebook har vidtagit åtgärder för att blockera vissa kinesiska konton som enligt dem spridit desinformation och propaganda. Enligt deras utredning är kampanjen statligt stödd.

Twitter sa att de raderat 963 konton som användes för att "så politisk oenighet i Hongkong". Enligt Twitter stöds kontona av den kinesiska staten och är avsedda att ifrågasätta demonstranternas krav på att upprätthålla Hongkongs autonomi.

- Vår utredning visar att det handlar om en operation med statligt stöd där ett stort antal konton kommunicerar på ett koordinerat sätt i samband med protesterna, skriver Twitter i ett pressmeddelande.

Efter att ha blivit tipsade av Twitter raderade även Facebook sju sidor, tre grupper och fem Facebook-konton.

- Även om personerna bakom denna verksamhet har försökt dölja sin identitet, fann vår utredning länkar till individer associerade med den kinesiska regeringen, säger Facebooks chef för cybersäkerheten, Nathaniel Cleicher till BBC.

Över 15 000 användare ska ha följt en eller flera av sidorna, och över 2 000 var medlemmar i grupperna.

Förutom de 936 kontona har Twitter raderat 200 000 andra konton. Kontona var skapade för att förstärka desinformationen, men Twitter hann radera dem innan de blev väsentligt aktiva.

På måndag kväll skrev Twitter i ett blogginlägg att de inte längre kommer att acceptera annonser från statligt kontrollerade medier.

Olagligt att använda Twitter

Eftersom Twitter är blockerat i Kina, fick många av de raderade kontona åtkomst till Twitter med hjälp av proxyservrar och virtuella privata nätverk (VPN).

Vissa av kontona fick åtkomst till Twitter från specifika oblockerade IP-adresser som kunde lokaliseras i Fastlandskina.

Demokratiaktivister har under tio veckors tid intagit gatorna i Hongkong och satt press på myndigheterna.

Hongkongborna protesterar bland annat emot ett lagförslag som skulle innebära att Kinda kunde kräva att brottsmisstänkta Hongkongbor överlämnas till landet.

Läs mera:

Fyra frågor om demonstrationerna i Hongkong

I Hongkong har massiva protester pågått i två veckor. Hongkongbor protesterar bland annat emot ett lagförslag som stadens regeringschef Carrie Lam vill driva genom.

Källor: Twitter, BBC