Hoppa till huvudinnehåll

Vissa Kerkobor kan fortfarande inte dricka sitt kranvatten - söker ersättning av staden

vatten som rinner från kran till dricksglas
Arkivbild. vatten som rinner från kran till dricksglas Bild: Yle/Stefan Härus rinnande vatten

Under sommaren har flera hushåll i Kerko varit utan rent kranvatten. Nu söker vissa av de drabbade invånarna ersättning av staden.

En av dem som påverkats av vattenskandalen i Kerko är Pauliina Paukkunen och hennes familj på sex personer.

Hon berättar att det var en helt vanlig dag då grannen plötsligt ringde och berättade att det kommit vatten blandat med avföring ur hans dusch.

- Då slutade vi genast att använda vattnet men vi hade både haft tvättmaskinen och diskmaskinen i användning samma dag, berättar Paukkunen.

Vatten
Arkivbild. Vatten Bild: YLE/Chanette Härus vatten,kranvatten,avlopp

100 liter vatten om dagen

Paukkunen berättar att de först uppmanades att koka vattnet. Därefter stängdes det av helt.

- Det kom en stor tankbil med vatten där man fick hämta vatten till det man behövde. För oss gick det åt cirka 100 liter vatten om dagen.

Efter att vattnet varit avstängt några dagar genomfördes en klorbehandling och förutom det här bytte man också ut alla kranars munstycken.

Efter det kunde invånarna igen använda vattnet till att bland annat spola toaletten och duscha, men inte till matlagning eller som dricksvatten.

- Vi kan fortfarande inte dricka vårt kranvatten men de har sagt att vi kanske kan få börja göra det om en vecka, säger Paukkunen.

Hon berättar också att de nog till slut blivit vana med allt men att det ändå kommer att bli skönt att kunna leva normalt igen, speciellt då de har en fyra månader gammal bebis.

Dusch
Arkivbild. Dusch Bild: Creative Commons / PublicDomainPictures badrum

Nöjd med stadens agerande trots allt

Trots den obehagliga situationen är Paukkunen nöjd med hur staden hanterat den.

- De kommer att ersätta tvättmaskinen, torktumlaren, diskmaskinen och kaffekokaren. Och dessutom ersatte de ju redan alla munstycken, säger hon.

Trots allt det här är situationen inte över förrän de kan dricka sitt kranvatten som förut.

- När vi vet hur länge vi totalt har påverkats av att vara mer eller mindre utan vatten ska vi se om vi ansöker om någon vidare ersättning, funderar Paukkunen.

cyklist
Arkivbild. cyklist Bild: Yle/Mikael Kokkola kim mansner

Viktigt att gå igenom vad som gått fel

Elina Antila, som är verkställande direktör för Borgå Vatten, berättar att de drabbade fått instruktioner gällande ersättning.

- Vi har redan gjort några tjänstemannabeslut för att ersätta hushållsmaskiner som inte kunde rengöras och därmed inte användas efter incidenten, säger Antila.

Hon påpekar också att händelsen trots allt inte är över än.

- Efter att allting är återställt måste vi gå igenom vad det var som gick fel för att samma sak inte ska kunna hända i framtiden.

Läs också