Hoppa till huvudinnehåll

700 män har bötfällts under första året av fransk lag mot sexuella trakasserier

Metrostation i Paris
I Frankrike vittnar kvinnor om att de utsatts för sexuella trakasserier på gatan mitt på ljusa dagen. Metrostation i Paris Bild: Yle/Jaana Sormunen Paris,metrostationer,Montmartre,Abbesses

Sedan en ny lag mot sexuella trakasserier togs i bruk har över 700 män fått böter i Frankrike. Men räcker en lag för att få män att sluta kränka och hota kvinnor?

Det har gått nästan ett år sedan man i Frankrike instiftade en lag mot sexuella trakasserier.

Nu är det exempelvis förbjudet att vissla efter kvinnor på boulevarderna, komma med sexuella förslag till okända på gatan eller förnedra kvinnor på internet.

Lägsta böter är 90 euro och de kan stiga till maximalt 1 500 euro. I vissa fall kan även fängelsestraff utdelas.

- Att över 700 män straffats med böter på bara ett år är jättebra, tycker Florence Montreynaud, en av Frankrikes mest kända feminister.

Florence Montreynaud, fransk feminist
Kända franska feministen Florence Montreynaud tycker att det är en succé att över 700 män bötfällts för sexuella trakasserier Florence Montreynaud, fransk feminist Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,sexuella trakasserier,feminist,Florence Montreynaud

Hon leder bland annat rörelserna Chiennes de gardes och Encore féministes, och är också författare och historiker.

Just nu är hon också aktuell med boken Zéromacho, Nolltolerans för machos och som beräknas komma ut på svenska framöver.

Kostar att strunta i lagen

Montreynaud tror att kränkningar mot kvinnor kommer att minska tack vare lagen.

- I pedagogiskt syfte är böterna extra bra. För när man kan klämma åt plånboken tänker nog många män till innan de utför sexuella trakasserier.

Hon menar att både amerikanska hashtagen Metoo och franska BalanceTonPorc, "häng ut svinet", har bidragit till att lagen blivit en succé.

Feminister protesterar mot machosamhället.
Titt som tätt ordnar olika feministrörelser protestaktioner mot machosamhället. Feminister protesterar mot machosamhället. Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,sexuella trakasserier,feminist

Båda rörelserna blev kända i samband med vittnesmål runt amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein som anklagats för sexuella trakasserier.

- Förmodligen har rörelserna bidragit till att många blivit medvetna om problematiken. Ska kvinnor kunna polisanmäla behövs vittnen som ställer upp, vilket ofta kan vara svårt att få, säger Montreynaud.

Kort efter att den nya lagstiftningen trädde i kraft kom det första straffet.

App tillkallar hjälp från medmänniskor

En man dömdes förra hösten till böter på 300 euro. Han fick dessutom tre månaders fängelse.

På en buss hade mannen lagt handen på en kvinnas stjärt, kallat henne för prostituerad och kommenterat hennes bröst.
När busschauffören hörde det, stängde han bussens dörrar och tillkallade polis.

I Frankrike har även appen HandsAway blivit känd.

Där kan kvinnor anmäla hotfulla män och samtidigt kan de lokaliseras geografiskt. Folk som befinner sig i området kan sedan skynda dit för att ge stöd åt den utsatta kvinnan.

Appen används av 40 000 kvinnor och män i landet.

Behövs upplysningskampanj

Fatima Benomar, känd feminist och ledare för rörelsen Les Effrontées (tuffingarna), tror inte att böterna leder till att män slutar trakassera kvinnor.

 Fatima Ben Omar, fransk feminist
Feministen Fatima Benomar tycker att regeringen borde satsa på en kampanj på boulevarderna och i medierna för att förebygga sexuella trakasserier Fatima Ben Omar, fransk feminist Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,sexuella trakasserier,feminist,Fatima Ben Omar

- Myndigheterna måste inse hur stort problemet är. De borde driva en kampanj i rådhus och medier mot sexuella trakasserier, samt sätta upp affischer på boulevarderna. Men det har inte gjorts, säger Benomar kritiskt.

Enligt uppgifter i medierna, saknar regeringen pengar till att föra kampanj för lagen.

När president Emmanuel Macron kom till makten 2017 drog han visserligen in posten som jämställdhetsminister, vilket ledde till hård kritik.

Presidenten har ersatt posten med en jämställdhets sekreterare. Den har tilldelats politikern Marlène Schiappa som förra året drev på att lagen röstades igenom i franska Nationalförsamlingen.

Sträckte fram sedlar

Fatima Benomar har ofta utsatts för kränkningar.

- På en boulevard strax intill diskuterade en grupp män. När jag kom förbi sträckte de fram sedlar, som ett tecken på att de ville köpa sex med mig, berättar hon.

I andra fall rapporterar kvinnor om män som på gatan hotar dem med våldtäkt.

Flera sociologer har kritiserat lagen för att främst hjälpa välutbildade kvinnor i medelklassen att polisanmäla sexuella trakasserier.

Kritikerna anser att i exempelvis arbetarklassen har få kvinnor mod eller kunskap att ta till lagen.

Lagen en fråga om klasstillhörighet?

Men Fatima Benomar menar att alla kvinnor, oavsett klasstillhörighet, sitter i samma båt.

-Det är tufft för alla kvinnor att sätta sig upp mot männens makt, menar hon.

För Odile som är högstadielärare och Zoe som är förskolelärare, startar dock respekten för kvinnor redan i skolan.

Lärarna i Paris, Odile och Zoe
Högstadieläraren Odile (vänster) och förskoleläraren Zoé (höger) tycker att utbildningsministeriet borde förstärka undervisningen om jämställdhet för franska skolelever. Lärarna i Paris, Odile och Zoe Bild: Johan Tollgerdt/Yle Frankrike,sexuella trakasserier,Paris,lärare,Odile och Zoe

- Franska utbildningsministeriet borde förbättra undervisningen för att få pojkar och flickor att förstå i tidig ålder att kvinnor och män är lika värda, säger Odile och Zoe.