Hoppa till huvudinnehåll

"Det handlar inte om något blufförsök" – kontraktslöse Jesse Puljujärvis agent skildrar det prekära läget och medger att språkfärdigheterna var dåliga

Jesse Puljujärvi har tillbringat tre säsonger i Edmonton Oilers organisation.
Jesse Puljujärvi har tillbringat tre säsonger i Edmonton Oilers organisation. Jesse Puljujärvi har tillbringat tre säsonger i Edmonton Oilers organisation. Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire/AOP Jesse Puljujärvi

Ishockeyspelaren Jesse Puljujärvi är fortfarande utan NHL-kontrakt. Han vill byta lag men finländarens tidigare klubb Edmonton har inte fått till någon spelaraffär. Agenten Markus Lehto säger till Helsingin Sanomat att läget är komplicerat. Situationen som vi nu befinner oss i är en besvikelse för alla, konstaterar Lehto och understryker att lönen inte spelar någon större roll.

Med sex veckor kvar till NHL-premiären är Jesse Puljujärvi fortfarande utan kontrakt. Han har tillsammans med sin agent Markus Lehto ställt ett uppmärksammat och offentligt ultimatum till sin klubb Edmonton Oilers: skicka mig till en konkurrerande NHL-klubb i en bytesaffär eller så läggs karriären i Nordamerika på is.

– Jag vill till ett lag där jag får plats i någon av de två första kedjorna och där jag får spela i 15 minuter per match. Då kunde jag visa vad jag går för. Det är mitt huvudmål, säger Puljujärvi till tv-programmet Lämäri som går att ses på Youtube.

Edmontons klubbchef Ken Holland har under sommaren försökt få till en spelaraffär, men utan resultat. Spekulationer har gjort gällande att Puljujärvi kanske ändå kunde tänka om och överväga en fortsättning i Edmonton. Lehto väljer att skjuta ned dessa spekulationer i en intervju med Helsingin Sanomat och understryker att Puljujärvi är ute efter en nystart i NHL.

– Det handlar inte om något blufförsök. Puljujärvi är och har varit övertygad om att han behöver en förändring. Han är en NHL-spelare.

Problem med engelskan

Till Lämäri medger den 21-årige Puljujärvi att han har haft trubbel med engelskan under sin tid i Nordamerika. Han flyttade till Edmonton hösten 2016 då han precis hade fyllt 18.

– Språket har varit en utmaning för mig. Jag har alltid klarat mig men visst vore det roligt om det gick bättre.

Agenten Lehto är inne på samma linje.

– Visst var det en utmaning för en 18-åring att förstå och prata engelska bättre. De språkliga färdigheterna var inte riktigt på den nivå som de kunde ha varit, säger han till Helsingin Sanomat.

Puljujärvi visade inte något större intresse.

Edmonton Journal-journalisten Kurt Leavins skriver att Puljujärvi har skäl att se sig själv i spegeln.

– Förmodligen ångrar han hur han förhöll sig till språkundervisningen som erbjöds av klubben. Det har rapporterats om att klubben inte skulle ha erbjudit språkundervisning, men enligt mina uppgifter så stämmer det inte.

– Jag har förstått att Puljujärvi var medveten om möjligheten men att han inte visade något större intresse.

Lönen sekundär

För att kunna spela i NHL säsongen 2019-20 behöver Puljujärvi teckna ett NHL-kontrakt senast den 1 december. De kontraktslösa spelarna siktar ändå på att vara överens före träningslägren börjar i medlet av september.

– Situationen som vi nu befinner oss i är en besvikelse för alla. Men en hel del spelare har befunnit sig i samma situation, säger Lehto.

Han uppger att Puljujärvi inte ställer några större krav på kontraktet.

– Här handlar det om att få en möjlighet till en nystart. Lönen kan vara nästan vad som helst.

Öppna Instagram-inlägget

Om Puljujärvi fortsätter i Nordamerika innebär det i praktiken att spel i farmarligan AHL är ett avslutat kapitel. För att kunna skickas ned till farmen behöver Puljujärvi passera waiverslistan där han riskerar att gratis gå förlorad till konkurrerande klubbar.

Om det inte blir någon fortsättning i NHL har FM-ligaklubben Kärpät spekulerats bli Puljujärvis klubbadress i Europa. Lehto menar att intresset för finländarens tjänster är stort.

– En spelare på den här nivån får 30 kontraktserbjudanden på en timme. Det här handlar inte om att Puljujärvi inte skulle hitta en klubb i Europa. Det handlar om andra saker.

Även om Puljujärvi inte förlänger med Edmonton är han i NHL knuten till klubben i flera år framöver. En säsong i Europa kan därför innebära att parterna sitter i samma sits om ett år.

Var spelar Jesse Puljujärvi säsongen 2019–20?

FM-ligan
56.6% (509 röster)
Någon annan NHL-klubb
22.5% (202 röster)
KHL
13.0% (117 röster)
Edmonton Oilers
7.9% (71 röster)
Antal avgivna röster: 899