Hoppa till huvudinnehåll

Finnair uppmanar sin kabinpersonal i Hongkong att inte blanda sig i demonstrationerna - Ovanligt, säger finländsk fackveteran

Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats
Finnair vill inte på något sätt blanda ihop sig eller associeras med de pågående demonstrationerna i Hongkong. Finnairplan landar på Stockholm Arlanda flygplats Bild: Mostphotos.com / Stefan Holm Finnair,flygbolag,Stockholm Arlanda Airport

Flygbolaget Finnair uppmanar sin kabinpersonal i Hongkong att inte blanda sig i demonstrationerna. En del av de anställda har använt bolagets namn i samband med demonstrationerna, vilket bryter mot Finnairs riktlinjer.

Finnair vill inte blanda i sig konflikten mellan Hongkong och Fastlandskina.

Enligt första viceordförande Pekka Lehtonen vid Bil - och transportbranschens Arbetarförbund AKT, ska alla anställda ha rätt till yttrandefrihet - även om sin politiska läggning.

Han kan inte kommentera ett enskilt fall, men i allmänhet förhåller förbundet sig kritisk till liknande frågor.

- Förbundets synpunkt är självklart den att de anställda har rätt till åsikts- och yttrandefrihet. Alla parter bör ta i beaktande de grundläggande rättigheterna, säger Lehtonen.

Lehtonen har inte stött på liknande fall tidigare.

- Jag kan inte säga hur normalt en liknande konflikt mellan arbetstagaren och arbetsgivaren är, men jag har arbetat i den här positionen i ett år och har inte hört om något liknande, säger Lehtonen.

Finnair får inte associeras med de politiska protesterna

Finnair har 130 anställda Hongkongbor som jobbar som kabinpersonal på flygen mellan Hongkong och Helsingfors. Den Hongkongbosatta personalen arbetar för Finnair via bemanningsföretaget OSM Aviation.

Det är de anställdas fackförbund som deltagit i protesterna.

Finnair har varnat de anställda för att använda bolagets namn i samband med demonstrationerna. Personalen har varnats för att de kan bli avlägsnade från flygen ifall de nämner Finnair i inlägg på sociala medier som tangerar demonstrationerna.

Enligt den kinesiska tidningen South China Morning Post skrev
OSM Aviation förra veckan ett e-postmeddelande till personalen om deras deltagande i protesterna.

- Den politiska situationen i Hongkong är mycket olycklig, men det har inget att göra med Finnar eller OSM Aviation, skrev Sami Sieva, personalchef på OSM Aviation i Sydostasien, i e-postmeddelandet.

- Facket och alla andra borde veta bättre och låta bli att blanda politik och arbete, skrev Sieva.

Demokratiaktivisterna demonstrerar i Victoria Park i stadskärnan för att visa "hur fredliga Hongkongbor är"
Demonstrationerna i Hongkong har pågått i flera veckor. Demokratiaktivisterna demonstrerar i Victoria Park i stadskärnan för att visa "hur fredliga Hongkongbor är" Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE Hongkong,Kina

Inga påtryckningar från Kina

Finnair vill inte att bolagets rykte skadas eller att bolaget associeras med de pågående demonstrationerna. Därför uppmanar bolaget att de anställda inte blandar politik och jobb.

Enligt South China Morning Post har Finnair sagt till personalen att de är väldigt besvikna på att de anställda har använt bolagets namn utan lov och att det därmed har associerats med politisk verksamhet på sociala medier.

- Vi har bett underleverantören att påminna att man inte får använda Finnairs beteckning i politisk, religiös eller kommersiell marknadsföring, säger Finnairs mediechef Päivyt Tallqvist.

Tallqvist påpekar ändå att bolaget inte mottagit påtryckningar från kinesiska myndigheter, utan att ärendet handlar om att anställda som använt Finnairs namn i politisk verksamhet, brutit mot bolagets riktlinjer.

Artikeln baserar sig delvis på Markus Mäkis och Olli-Pekka Salusmas artikel"Finnair vahvistaa: Yhtiön hongkongilaisia miehistön jäseniä varoitettu sotkeutumasta mielenosoituksiin" för Yle Uutiset.

Artikeln är uppdaterad tisdag 20.8 klockan 15.35 med en kommentar av Pekka Lehtonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes