Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollsgräset i Tammerfors byts ut två veckor före de tunga EM-kvalmatcherna – det tyska bandet Rammstein står för halva kostnaden

I juni spelade Finland EM-kval mot Bosnien-Hercegovina i Tammerfors.
I juni spelade Finland EM-kval mot Bosnien-Hercegovina i Tammerfors. I juni spelade Finland EM-kval mot Bosnien-Hercegovina i Tammerfors. Bild: imago images / Nordphoto/ All Over Press Ratina Stadion

Gräset på Tammerfors idrottsstadion Ratina har tagit stryk under sommarens evenemang och behöver bytas ut. Om bara två veckor spelar Finlands fotbollsherrar två viktiga EM-kvalmatcher i Tammerfors och då ska det nya underlaget vara speldugligt.

I augusti har två konserter av det tyska bandet Rammstein och festivalen Blockfest inneburit att Ratinas gräs har varit belastat. Aamulehti uppger att framför allt Rammsteins stora scenanläggning förstörde delar av det fyra år gamla gräset.

Rammstein är ute på Europaturné.
Rammstein är ute på Europaturné. Rammstein är ute på Europaturné. Bild: imago images / Christian Thiel/ All Over Press Rammstein

På Bollförbundet kom det inte som någon överraskning.

– Sedan början av året har vi varit medvetna om att gräset inte kommer att tåla alla dessa spelningar. Då vi igår såg bilder insåg vi att det inte finns alternativ, säger Tero Auvinen till Yle Urheilu.

Tammerfors och Rammstein delar på kostnaden

Det nya gräset kommer från Nederländerna i sällsynt stora rullar.

– Gräset transporteras till Finland i bitar som är 15 meter långa och 2,5 meter breda, säger Auvinen.

Det nederländska gräset kommer att installeras på torsdag. Enligt Aamulehti kostar gräsbytet 200 000 euro. Tammerfors stad och Rammstein delar på kostnaden.

Efter en vass start på EM-kvalet är hemmamatcherna mot Grekland och Italien av synnerligen stor betydelse. Genom att besegra Grekland skulle Finland ta ett jättekliv mot EM-turneringen 2020. Se grupptabellen på text-tv.

Finlands kommande EM-kvalmatcher:

Torsdagen den 5 september
Klockan 21.45: Finland – Grekland

Söndagen den 8 september
Klockan 21.45: Finland – Italien

Läs också

Nyligen publicerat - Sport