Hoppa till huvudinnehåll

Identifiering av kunder och förflyttning av spelautomater kan hjälpa spelberoende - så här tycker regeringspartierna

Närbild på spelautomat.
Närbild på spelautomat. Bild: Retu Liikanen / Yle Veikkaus,Arkadspel

Under den senaste tiden har spelbolaget Veikkaus fått kritik för aggressiv reklam, kopplingar till politiken och hur de lättillgängliga automaterna påverkar spelberoende personer. Nu har Yle frågat de finska partierna vad man kunde göra åt saken.

Ett medborgarinitiativ som kräver att spelautomater flyttas ur matbutiker och in i övervakade spelsalar har för tillfället fått 27 000 underskrifter.

Sammanlagt har Veikkaus placerat ut 18 500 spelautomater i butiker och kiosker. Att flytta automaterna till övervakade salar är bara ett sätt att lindra och förebygga spelberoende.

Redan nu kan man registrera sig som förmånskund hos Veikkaus. Det är exakt vad Kiia Kaltiokumpu gör. På det här sättet kan hon ställa in en övre gräns för hur många euro hon får sätta på spel i månaden.

- Min övre gräns är tio euro i månaden.

På nätet finns redan en panikknapp

2022 blir det obligatoriskt att identifiera sig som kund på spelautomater. Med hjälp av det här kan man bland annat se till att minderåriga inte spelar på automaterna.

I samband med identifieringen kan man själv ställa in hur mycket pengar och tid man lägger på spelen.

Om använder dig av Veikkaus speltjänster på nätet finns det redan en röd panikknapp som du kan trycka på om du upplever att du inte kan sluta spela.

Yle frågade riksdagspartierna vad de anser om Veikkaus spelautomater.

Många förespråkar hård linje

Borde spelautomaterna flyttas från butiker och kiosker till övervakade utrymmen?

De gröna, Vänsterförbundet, Kristdemokraterna och Liike Nyt uppger sig alla vara redo att minska på mängden spelautomater.

De grönas ordförande Maria Ohisalo förespråkar en strikt linje i frågor om spelautomater. Hon tycker att de automater som finns i spelsalar räcker.

- Det här (att flytta på automaterna) skulle sannolikt minska på problematiskt spelande. I övervakade utrymmen går det bättre att tackla problematiskt spelande, övervaka åldersgränser och förebygga spelförorsakade problem, säger Ohisalo.

Veikkaus får högst ha 18 600 spelautomater i Finland. Nu finns det 18 500 stycken. Finns det, enligt er, en mängd som skulle vara passande?

Fem av nio riksdagspartier vill inte ta ställning till exakt hur många spelautomater som ska finnas. Till de här fem partierna hör SFP, Centern, SDP, Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo anser att det är Veikkaus som får avgöra spelautomaternas antal.

Sannfinländarna skiljer sig ur mängden

Vänsterförbundet håller en hårdare linje. Partiets riksdagsgrupps ordförande Paavo Arhinmäki pekar på forskning som visar att låginkomsttagare spelar mest och förlorar mest pengar.

- Det finns orsak att allvarligt överväga en minskning av mängden spelautomater och omplaceringen av dem.

Harry Harkimo, ordförande för Liike Nyt, tänker i liknande banor. Enligt honom är den rätta mängden spelautomater den mängd som ryms i Veikkaus egna utrymmen.

2022 måste man identifiera sig på spelautomaterna, vilket bedöms minska på spelandets negativa följder. Borde identifikationen tas i bruk tidigare?

I praktiken stöds det här av alla partier, men Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho anser att det egentligen inte har någon betydelse.

- Det har ingen betydelse om det händer 2022 eller ett eller två år tidigare, säger han.

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero tänker behandla identifieringen redan under hösten och ska träffas med Veikkaus ledning.

- Vi måste fundera hur identifieringen ska förverkligas på teknisk väg, säger Paatero.

Veikkaus bedömer att identifieringssystemet skulle sänka spelbolagets inkomster med 17-170 miljoner euro när det tas i bruk 2022. Samtidigt skulle kostnaderna av spelförorsakade problem sjunka.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "Poliitikot haluavat kiirehtiä rahapeliasiakkaiden tunnistamista: Paniikkinappulaa painamalla voi vähentää pelaamiseen kuluvaa aikaa ja rahaa", skriven av Kristiina Tolkki.

Läs mera:

Veikkaus: Att ta bort spelautomaterna från butikerna är ett politiskt beslut - inrikesministern är redo att göra det

Att ta bort spelautomater från butiker och kiosker har en stor samhällelig inverkan, säger Veikkaus vice verkställande direktör Velipekka Nummikoski i Yle aamu-tv:s intervju. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) vill flytta automaterna.

Läs mera:

Veikkaus är ett gammalt system som nu har blivit ett problem, säger professor

Sverige avreglerade spelmarknaden vid årsskiftet och sammanlagt 86 spelbolag har beviljats spellicens. Nu höjs också röster för att det finländska spelmonopolet borde avregleras. Det finländska spelmonopolet får kritik för aggressiv marknadsföring och för starka kopplingar mellan det politiska etablissemanget och de organisationer som får bidrag från Veikkaus.

Läs också