Hoppa till huvudinnehåll

Oliver Helander får vara med och tävla mot USA i Minsk – fick inbjudan i går: "Det blev att reagera snabbt"

Oliver Helander.
Oliver Helander. Oliver Helander. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Oliver Helander

Oliver Helander kommer att vara med i det europeiska lag som tar sig an USA i Minsk om tre veckor. Spjutkastaren fick en inbjudan till tävlingen så sent som igår. "Det kom nog väldigt snabbt på", säger Helanders tränare Glenn Lignell till Yle Sporten.

Sedan tidigare står det klart att en annan finländare kommer att delta i tävlingarna i Minsk, där Europa möter USA. Annimari Kortes plats stod klar för en vecka sedan, något som häcklöparen kallade för den "största bedriften i hennes karriär".

Tidigare idag kom Ilta-Sanomat med uppgifter om att även Helander skulle ha blivit inbjuden till tävlingarna, något som hans tränare Glenn Lignell bekräftar för Yle Sporten.

– Jo, det kom nog väldigt snabbt på, för vi fick inbjudan först igår så det blev att reagera snabbt.

22-åriga Helander har kastat 86,93 som bäst denna säsong. Förra helgen återvände han efter en viss tids skadefrånvaro och fick till resultatet 78,43 vid GP-tävlingarna i Esbo.

– Kul att det nu kom en sådan här inbjudan, får man ett sådant här representationsuppdrag så tackar man gärna ja till det, säger Lignell.

– En lite speciell tävling.

Herrarnas spjut står på schemat den 10 september i Minsk.

Förutom tävlingen i Minsk står Sverigekampen, samt antingen en internationell tävling i Berlin eller 22-åringarnas FM i Borgå på schemat för Helander. Lignell hoppas att Helander får en plats i Berlin, ännu har man nämligen inte fått något svar från arrangörerna I Tyskland.

– Tävlingen i Berlin har varit högklassig flera gånger och under försommaren trivdes han med att tävla med de bästa, det gav en bra kick framåt.