Hoppa till huvudinnehåll

Pemar sanatorium tryggat - Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt går med i stiftelsen

Pemars sanatorium sett framifrån.
Pemars sanatorium sett framifrån. Bild: Yle / Annika Holmbom Pemar,Pemars sanatorium,Aino Aalto,Alvar Aalto,funktionalism

Styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt beslöt på tisdag att sjukvårdsdistriktet deltar i grundandet av en stiftelse som ska trygga Pemar sanatorium.

Förutom sjukvårdsdistriktet kommer finska staten, Alvar Aalto stiftelsen och Pemar stad att ingå i stiftelsen. Dessutom kan andra lämpliga parter ingå. Sjukvårdsdistriktets fullmäktige ger slutligt besked om överlåtelsen av grundkapitalet till stiftelsen i slutet av november.

- Det verkar som att vi på så här sätt får en hållbar lösning för att bevara denna kulturhistoriskt värdefulla byggnad för kommande generationer, konstaterar styrelsens ordförande Piia Elo.

Enligt planen kommer sjukvårdsdistriktet att överlåta hela sanatoriefastigheten med lösöre kostnadsfritt till stiftelsen.

Alvar Aaltos formspråk syns i takkantens vågform.
Pemar sanatorium. Alvar Aaltos formspråk syns i takkantens vågform. Bild: Yle / Annika Holmbom Pemar,Pemars sanatorium,Aino Aalto,Alvar Aalto,funktionalism

Staten donerar ett grundkapital på 500 000 euro till stiftelsen och förbinder sig att finansiera stiftelsens verksamhet med högst 2,5 miljoner euro. Både Alvar Aalto stiftelsen och Pemar stad kommer att donera minst 30 000 euro som grundkapital för stiftelsen.

Nya stiftelsen ansvarar för underhållet

Stiftelsen ska i första hand se till att fastighetens kondition hålls åtminstone i nuvarande skick. Stiftelsen kommer också att göra upp en vision för sanatoriets framtida verksamhet samt för en grundrenoveringsplan.

Förra året var sanatoriet till salu, eftersom ägaren, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, inte längre behövde byggnaden för sin verksamhet. Det här möttes av bestörtning. Sedan dess har det varit oklart vad som verkligen kommer att hända.

Läs också