Hoppa till huvudinnehåll

Prisjämförelse: Taxfree-shoppande ofta mycket dyrare än nätshoppande

Hajuvesiä
Stora prisskillnader särskilt på parfymer Hajuvesiä Bild: Unsplash parfym

Föreställer du dig att taxfree-affärer är billiga? Hör du till dem som tror att du gör kap medan du väntar på att ditt flyg ska avgå? Kanske dags att tänka om i så fall.

En färsk jämförelse visar nämligen att den enorma konkurrensen mellan nätbutikerna har tvingat ner priserna i nätbutikerna.

Det är prisjämförelsebolaget Hintaopas som gjort undersökningen. Man har jämfört priset på 56 kosmetik- och elektronikprodukter, som säljs både i taxfree-affärerna på Helsingfors-Vanda flygplats och i olika nätbutiker.

Prisskillnaden kan ligga på tiotals euro - de största skillnaderna syns i kosmetikprodukterna, särskilt parfymer.

Skillnaden kan ligga på tiotals euro

Hintaopas har bland annat kollat prisskillnaden på en känd eau de toilette. Det billigaste nätbutikspriset var 58 euro medan produkten såldes på Helsingfors-Vanda för 105 euro. 47 euros skillnad, alltså.

Två av tre finländare säger sig handla i taxfree-affärer i tron att det är billigt. Jämförelsen visar ändå att nätpriserna är 27 procent lägre i genomsnitt än taxfree-priserna.

Hintaopas Finlandschef Liisa Matinvesi-Bassett konstaterar att enstaka produkter visserligen kan säljas till rejält nedsatt pris i taxfree-shopen, men att det är undantag.

Hon förklarar prisskillnaderna med den allt hårdare konkurrensen i näthandeln, som drar ner på prisnivån.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes