Hoppa till huvudinnehåll

Regeringskris: Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår - leder landet tills en ny regering är på plats

Giuseppe Conte i förgrunden och Matteo Salvini i bakgrunden.
Giuseppe Conte och Matteo Salvini. Giuseppe Conte i förgrunden och Matteo Salvini i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Matteo Salvini,Giuseppe Conte,politiker,Italien

Italiens premiärminister Giuseppe Conte har lämnat in sin avskedsansökan till presidenten. I sitt tal till senaten anklagade han ytterhögerpartiets ledare och inrikesminister Matteo Salvini för att sätta sina egna intressen framför landets bästa.

Conte anklagade Salvini för att ha agerat ansvarslöst då Salvini sparkade igång regeringskrisen.

Salvini krävde nyval för att lösa regeringsfrågan. Ett val som enligt enkäterna skulle lyfta Salvini till premiärministerposten.

Contes beslut att avgå betyder att det politiska kaoset i Italien fördjupas. Italiens tvistande politiker tvingas nu välja mellan nyval och en ny regeringskoalition.

Ungefär klockan halv elva finsk tid på tisdag kväll började italienska medier rapportera att Conte lämnat in sin ansökan till presidenten. Det här betyder att Conte undgår en misstroendeomröstning. Han leder också landet tills en ny regering står fastslagen.

Olika koalitionsalternativ

Ex-premiärminister Matteo Renzi har föreslagit att Femstjärnerörelsen och mitten-vänsterpartier PD bildar regering.

Men partierna står långt ifrån varandra och det är oklart om de kan enas om ett regeringsprogram. Till råga på allt har Femstjärnerörelsen lovat att aldrig regera tillsammans med PD.

Ett annat alternativ är en koalition mellan Femstjärnerörelsen, PD och Silvio Berlusconis Forza Italia. Det förslaget har lagts fram av EU-kommissionens tidigare ordförande Romano Prodi.

Enligt honom kan en sådan regering på nytt göra Italien till en aktiv medlem i EU.

Interirör från det italienska parlamentet
Conte anklagade Salvini inför senaten för att sätta sina egna intressen först och därför utgöra ett hot mot landet. Interirör från det italienska parlamentet Bild: EPA / Claudio Peri Italien,parlament

Presidenten avgör om det blir nyval

Salvini har i sin tur hotat att kalla sina anhängare ut på gatorna om det inte blir nyval.

Det slutliga beslutet om nyval tas av president Sergio Mattarella. Presidenten kan antingen utse en ny regeringskoalition eller utlysa nyval.

Om Mattarella väljer nyval kommer det sannolikt att hållas i slutet av oktober. Men han kan också tillsätta en tjänstemannaregering och flytta fram valet till nästa år.

Oavsett vilket alternativ som förverkligas kommer den politiska hösten i Italien att bli stormig.

Artikeln uppdaterades klockan 22.24 tisdagen 20.8 med uppgifter om att Conte lämnat in sin avskedsansökan.

Källor: Reuters

Läs mera:

Italiens politiska popikon surfar i medvind – men kommer Salvinis strategi att ge honom makten och härligheten?

Sociala medier, en yttre fiende i invandringen och devisen ”italienarna först” Det har varit framgångsreceptet för högerpopulisten Matteo Salvini vars parti Lega får allt starkare väljarstöd. Vår medarbetare i Italien Christin Sandberg analyserar mannen bakom den pågående politiska krisen i landet.