Hoppa till huvudinnehåll

Släckningsarbetet i Lovisa ledde till vattenläckage – 40 hushåll utan vatten

Ett vattenrör.
Arkivbild av ett vattenrör. Ett vattenrör. Bild: Mostphotos \ Jan Kansanen Vatten och avlopp,Rör,Vattenförsörjning,vattenförsörjning,vattenrör

Dennis Björklund på Lovisa Vatten berättar att brandpersonalen transporterade stora mängder vatten till restaurangbyggnadens tak för att kunna släcka branden.

– Det här ledde till stora tryckförändringar i vattenlinjen, vilket gör att linjens svagaste punkter ger efter. På de ställen sprack alltså röret, säger Björklund.

Han berättar att Lovisa Vatten fått in två larm under natten.

En man med neongul jacka står framför en gräsplätt och en väg.
Dennis Björklund. En man med neongul jacka står framför en gräsplätt och en väg. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,VVS-branschen,vattenförsörjning,Vattenverk,Vattenläckage,lovisa vatten

– Klockan två sprack röret vid Trädgårdsgatan 33 och klockan fem vid Mariegatan 13. Vi fick stänga av båda de linjerna. Totalt är 40 hushåll utan vatten.

På grund av det här är Mariegatan utan vatten på området mellan Karlskronabulevarden och Saltbodtorget. Trädgårdsgatan är i sin tur utan vatten på området mellan Saltbodtorget och gamla begravningsplatsen.

Räddningspersonal som står och sprutar vatten på en röd boda med svart tak.
Mycket vatten gick åt för att släcka branden på Café Saltboda. Räddningspersonal som står och sprutar vatten på en röd boda med svart tak. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Lovisa,uteservering,eldsvådor,brand- och räddningsarbete,cafe saltbodan

Reparationsarbetena pågår och blir färdiga under tisdagen. Då vattnet slås på kan det vara missfärgat och stänka. Lovisa Vatten rekommenderar därför att invånare spolar vattnet tills det är klart.

Vatten kan hämtas i eget kärl från en vattenkärra som finns på Saltbodtorget.

Artikeln uppdaterades 20.8.2019 klockan 11.45: bilder tillades.

Läs också