Hoppa till huvudinnehåll

Syriska rebellstyrkor retirerar från viktig stad

Rök stiger upp från staden Khan Sheikhoun efter en flygräd.
Khan Sheikhoun har varit målet för tunga flygräder under de senaste dagarna. Rök stiger upp från staden Khan Sheikhoun efter en flygräd. Bild: AFP / Lehtikuva Idlib,Syriska inbördeskriget

Syriska rebellstyrkor har retirerat från den strategiskt viktiga staden Khan Sheikhoun i nordvästra Syrien. Staden ligger långt inne den rebellkontrollerade provinsen Idlib.

Idlib är den sista rebellkontrollerade enklaven i Syrien.

Rebellerna ser även ut att ha dragit sig tillbaka från en rad orter söder om Khan Sheikhoun.

Rebellerna i området hotas av inneslutning om regeringsstyrkorna befäster sin kontroll över Khan Sheikhoun.

Syriska regeringsstyrkor understödda av ryskt stridsflyg har under de senaste veckorna ryckt fram mot staden och i går inledde de en stormning av staden.

Rebellerna har kontrollerat staden sedan 2014.

Sönderbombade byggnader i utkanten av Khan Sheikhoun
Khan Sheikhoun står i ruiner efter flera år av strider och bombningar Sönderbombade byggnader i utkanten av Khan Sheikhoun Bild: AFP / Lehtikuva Syriska inbördeskriget

Retirerade under natten

Rebellkällor uppger för BBC att de dragit sig från staden under natten mot tisdagen.

Den starkaste jihadistgruppen i Idlib, Hayat Tahrir al-Sham (HTS), uppger däremot det inte är fråga om en reträtt utan en omgruppering av rebellstyrkorna i området.

Enligt HTS, som har kopplingar till terrornätverket al-Qaida, kommer försvaret att av området att fortsätta. Dess styrkor ska ha tagit upp nya ställningar söder om staden.

Khan Sheikhoun ligger på huvudvägen mellan huvudstaden Damaskus och Aleppo. Staden har under flera år varit ett av de centrala slagfälten i blodiga inbördeskriget.

Utsattes för sarinattack

2017 utsattes Khan Sheikhoun för en attack med kemiska vapen. Över 90 människor dog och minst 200 skadades i sarinattacken. Massakern ledde till en begränsad vedergällningsattack från USA.

Staden har varit ett av huvudmålet för regeringsstyrkorna sedan de återupptog sin offensiv mot rebellenklaven i april i år. Regeringsoffensiven har drivit hundratusentals människor på flykt norrut.

Idlib har blivit en tillflyktsort för miljontals flyktingar från andra delar av Syrien. Om enklaven faller kommer det att skapa en ny massflykt mot den turkiska gränsen.

Turkiet har observatörsbaser i Idlib i enlighet med ett tidigare avtal med Ryssland om att göra området till en trygg zon. Men det avtalet har brutit samman och Turkiet riskerar nu att dras in i striderna.

Turkiet har uppgett att man inte kommer att tillåta att Idlib faller. På måndagen skickade Turkiet en militärkolonn mot Khan Sheikhkoun.

Kolonnen stoppades av en flygräd. Regeringsstyrkor har också tagit kontrollen över en landsväg norr om staden vilket hindrade turkarna från att nå Khan Sheikhoun.

Källor: Reuters, BBC, STT