Hoppa till huvudinnehåll

Unga i Pargas efterlyser samlingsplatser, men godkänner inte ofog

Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm står på en asfalterad plan nära skotrar och lummiga träd.
Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm. Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm står på en asfalterad plan nära skotrar och lummiga träd. Bild: Yle/Marie Söderman Pargas,bläsnäs

Gymnasieeleverna Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm är medlemmar i ungdomsfullmäktige i Pargas och har funderat kring sommarens ofog i staden och vid Bläsnässtranden.

Någon patentlösning för hur man kunde minska på ofoget har de inte. Men de talar om att de unga själva måste ta ansvar och att det måste finnas ställen för unga att samlas på.

- Pargas stad känner kanske att staden måste göra något åt det här, men det handlar ganska mycket om att ungdomarna själva behöver mogna och kunna bete sig. Den här typen av ofog är helt onödigt, säger Christoffer Rönnholm.

Skotrar och mopeder i rad.
Då skotrar och mopeder kör av och an kan ljudet irritera. Skotrar och mopeder i rad. Bild: Yle/Marie Söderman Pargas,skotrar,ungdomar

- Jag vet att det finns vissa föräldrar som inte tar ofog så allvarligt, för ”de unga har ju bara skoj”. Men man måste få de unga att förstå att det inte är okej att söndra. Däremot förstår jag i viss mån att det kan vara roligt att köra runt, säger Saga Rosenlund.

Flera generationer känner till stället

Men varför samlas så många på området intill stranden i Bläsnäs? Rönnholm och Rosenlund konstaterar att stället är trevligt och att Bläsnäs har en historia som en plats där man samlas.

- Bläsnäs har ju alltid varit ett ställe för ungdomar. Pappa har berättat att det var där man samlades redan på hans tid. Området är stort, man kan sitta där, det har en strand och det är nära centrum, konstaterar Rosenlund.

Bläsnäs simstrand.
Den lilla bron över till Bläsnäs simstrand. Bläsnäs simstrand. Bild: Yle/Fredrik Häggman bläsnäs

- Och det finns en parkering med plats för fordon. Men sedan beror det ju också på vädret hur många som kommer dit, säger Rönnholm.

Saga Rosenlund konstaterar ändå att det borde finnas en plats där de unga kunde köra, utan att störa andra.

- Någon parkering behövs där man inte stör och där folk inte bor. Då skulle ingen behöva irritera sig på ljud. Det kunde helt enkelt finnas en ”buskörningsplats".

Att stoppa upp de unga med grindar och betongklossar får inte mycket gehör.

- Grindar och klossar ser inte så trevligt ut, dessutom kan ett förbjudet område bli ännu mer spännande att bryta sig in på, säger Rosenlund.

Det kunde helt enkelt finnas en ”buskörningsplats"

Övervakning eller patrullerande vuxna känns inte heller så lockande.

- Kanske kunde kameraövervakning fungera under en tid av året, säger Rönnholm.

Hösten lugnar ner

Nu då höstterminen har kört igång tror både Rosenlund och Rönnholm att det kommer att bli lugnare.

- Skolorna har börjat och det blir kallare ute, då kanske folk inte vill vara ute och härja. Och till nästa sommar har de som ställt till med ofog växt upp lite, säger Rönnholm.

Om en dryg vecka har ungdomsfullmäktige sitt första möte för hösten och då är det möjligt att den här frågan också diskuteras.

- Men vi har mycket att gå igenom, får se om vi hinner.

Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm står en bit bort från kameran, vid skolan intill en lång rad med skotrar och mopeder.
Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm är medlemmar i stadens ungdomsfullmäktige. Saga Rosenlund och Christoffer Rönnholm står en bit bort från kameran, vid skolan intill en lång rad med skotrar och mopeder. Bild: Yle/Marie Söderman Pargas,bläsnäs