Hoppa till huvudinnehåll

21-åriga Moori saknar rätten att bo och leva i Finland: “Jag gömde mig och kunde inte sova”

Morteza Naseri, en afghansk asylsökande.
Morteza "Moori" Naseri försöker leva normalt trots osäkerheten. Morteza Naseri, en afghansk asylsökande. Bild: Tanja Heino/Yle asylsökande

Afghanska Morteza "Moori" Naseri har bott fyra år i Finland. Han har jobb och studieplats men inget uppehållstillstånd. 21-årige Moori söker nu asyl på nytt. Första gången blev det ett avslag.

Det är till synes en helt vanlig ung man som sitter mitt i folkvimlet i centrum av Helsingfors och smuttar på sitt kaffe. Moori Naseris vardag upptas av studier, jobb och träning på gymmet.

Men det är mycket som skiljer honom från hans jämnåriga i Finland. Han saknar rätten att bo och leva här. Nazeri är en av de afghaner som hotas av avvisning.

- Jag har varit tvungen att gömma mig, jag kunde inte sova och jag var hela tiden rädd att polisen kommer.

Finland fortsätter avvisa asylsökande som inte fått uppehållstillstånd till Afghanistan.

Enligt Migrationsverket finns det områden dit man kan skicka asylsökande, men de flesta afghaner får uppehållstillstånd i någon form.

Ändå har fler än 150 afghaner fått negativa asylbeslut, och polisen har avlägsnat ett tjugotal afghaner hittills i år.

Många av dem som skickas tillbaka till sitt gamla hemland har hunnit rota sig i Finland.

Moori är en av dem som hotas av avvisning

Moori Nazeri jobbade på ett äldreboende den här sommaren och hoppas kunna fortsätta jobba vid sidan av sina studier. Han studerar till närvårdare på Prakticum i Borgå.

- Jag älskar att studera, jag älskar utbildning. Det är något jag verkligen tycker om.

Och att jobba med äldre verkar vara något som passar honom.

- Jag tror att jag förstår gamla människor, jag trivs med dem och det viktigaste av allt för mig är att jag kan hjälpa dem.

Ännu efter fyra år i Finland har Naseri inte fått uppehållstillstånd, trots att han har studieplats och jobb, och har lärt sig svenska och lite finska.

- Jag har fått tre negativa beslut. Det känns jättejättejobbigt.

Men Moori Naseri hade kanske tur för han blev inte genast avvisad från Finland. Det är just sådana här unga män som Nazeri som nu skickas tillbaka till Afghanistan. Förra veckan fick tre ta flyget till Kabul.

Det handlar om unga män i tjugoårsåldern som på många sätt redan är finländska― Mirka Seppälä

Det handlar om personer som kommit till Finland som minderåriga, de har lärt sig språket, hittat studieplats, jobb och vänner. De har blivit en del av det finländska samhället. De har sina liv här nu.

- Jag var under 18 år när jag kom hit och jag har lärt mig att vara självständig här i Finland, säger Moori Naseri.

Ofattbart och hjärtlöst

Nätverket Kotimajoitusverkosto har öppnat sina hem för flyktingar. Nästan varje vecka är de tvungna att ta avsked av asylsökande som tvångsavvisas.

Verksamhetsledare Mirka Seppälä, Kotimajoitusverkosto.
Ibland känns det att huvudet exploderar, när man inte orkar med och förstår myndigheternas agerande, säger Mirka Seppälä verksamhetsledare för Kotimajoitusverkosto, ett nätverk för dem som har öppnat sina hem för flyktingar. Verksamhetsledare Mirka Seppälä, Kotimajoitusverkosto. Bild: Tanja Heino/Yle heminkvartering,ledare,frivilligt arbete

- Deras enda brott är att de trott att de kan få skydd i Finland och att skälen till att de lämnat sina hemländer räcker för asyl, säger Mirka Seppälä, verksamhetsledare på Kotimajoitusverkosto.

Det handlar om personer som har betalat skatt, som har allt här och ingenting i det gamla hemlandet. Det känns helt ofattbart och hjärtlöst, säger Seppälä.

Hon berättar om en ung afghansk man som de frivilliga inom nätverket försökt hjälpa.

Han bodde hemma hos en finländare i Kuopio och hade jobb och studieplats. Han hade lärt sig finska och var förlovad. Men han saknade afghanskt pass och kunde därför inte få uppehåll på andra grunder.

- Han var en av de tre afghaner som var på flyget till Kabul förra veckan, berättar en ledsen Seppälä.

“Vi vill ha Moori här i Finland”

Moori Nazeri försöker leva normalt trots osäkerheten.

Han har ännu inte hittat sitt favoritställe i Helsingfors, så vi träffas i parken utanför centrumbiblioteket Ode. Han bor tills vidare på Brändö hos en äldre dam.

Jag älskar att studera, jag älskar utbildning― Morteza Naseri

Nazeri har personer som hjälper och stöttar honom här i Finland.

På yrkesskolan ville han först inte berätta för klasskompisarna om sin situation men efter det slutliga avslaget på hans första asylansökan var det svårt att bära på allt ensam.

- Det blev värre och värre och min lärare berättade slutligen för mina klasskompisar om min situation. Det var första gången jag såg min lärare gråta på lektionen.

Sen ville alla klasskompisar skriva under ett brev till Migrationsverket där det stod: “Vi vill ha Moori här i Finland.”

Afganistanilainen turvapaikanhakija Morteza Naseri
Moori Naseri trivs i Helsingfors. Afganistanilainen turvapaikanhakija Morteza Naseri Bild: Tanja Heino/Yle asylsökande

Jobb kunde räcka som skäl

Regeringen strävar efter att ändra på asylprocessen så att det ska vara lättare att få jobbrelaterat uppehållstillstånd.

Inrikesminister Maria Ohisalo sade nyligen till Yle att hon vill göra bevisbördan för de asylsökande mera skälig.

Det här kunde hjälpa personer som Moori Naseri som fått avslag på sin asylansökan att ändå kunna stanna i Finland.

Många av de frivilliga som jobbar med att hjälpa asylsökande hoppas att regeringen avbryter avvisningarna till det våldshärjade Afghanistan.

- Ingen borde skickas till Afghanistan så länge man inte kan vara säker på att de asylsökandes rättsskydd garanteras och så länge oroligheterna i Afghanistan fortsätter, tycker Mirka Seppälä, verksamhetsledare på Kotimajoitusverkosto.

Hon säger att det handlar om unga män i tjugoårsåldern som på många sätt redan är finländska. De har ingenting kvar i Afghanistan men det är dit de skickas.

- Man kan ju föreställa sig om man själv har en bror eller en son i den åldern, eller en vän, att hur skulle han klara sig på ett krigsområde där han aldrig varit tidigare, beskriver Seppälä.

Moori har sitt liv här nu

Moori Naseri är född i Iran och det är mångmiljonstaden Teheran han minns bättre än Kabul. Han har ingen familj kvar i Afghanistan.

För två år sedan blev han kristen, ett beslut som gör det ännu svårare att återvända till Afghanistan.

- Jag har blivit kristen och känner mig västerländsk. Jag har ändrat mina tankar. Om jag blir tvungen att åka till Afghanistan så vet jag inte vad jag ska göra och hur jag ska klara mig där.

Nyheterna om oroligheter i Afghanistan, om självmordsbombare, vägbomber och attacker, når oss nästan dagligen.

- Det är farligt att bo där. Det är farligt för alla men för dem som blivit kristna och ändrat sin religion är det ännu farligare. Det är inte tryggt för mig att åka till Afghanistan och leva där, säger han.

Naseri har sökt asyl på nytt på nya grunder. Men det är osäkert om Migrationsverket tror på att han verkligen är kristen.

I september väntar ännu en intervju hos Migri.

- Jag hoppas att det går bra. Jag hoppas jag får positivt svar från Migrationsverket, säger Moori Naseri innan han tar sin träningsväska och åker till gymmet.

Läs också