Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson om de bantade tilläggsanslagen till högskolorna: Ett missförstånd som förhoppningsvis rättas till

Li Andersson och Paavo Arhinmäki cyklade från Mellungsbacka mot Borgå att delta i Vänsterförbundets sommarmöte.
Li Andersson och Paavo Arhinmäki cyklade från Mellungsbacka mot Borgå att delta i Vänsterförbundets sommarmöte. Bild: Lehtikuva Vänsterförbundet,Paavo Arhinmäki,Li Andersson,Borgå

Vänsterförbundets partiordförande, undervisningsminister Li Andersson hoppas att regeringen ska kunna enas om tilläggsanslagen till universiteten och högskolorna under budgetmanglingen i september.

- Jag tror att det handlar om ett missförstånd, jag hoppas vi kan rätta till det, säger Andersson till Svenska Yle.

Finansministeriets budgetförslag för 2020 innehåller bara 15 av de 60 miljoner euro i tilläggsanslag som undervisningsministeriet hade föreslagit för universiteten och yrkeshögskolorna.

Tidningen Kansan Uutiset rapporterade vidare att Finansministeriet också hade strukit och ändrat i undervisningsministeriets tillhörande text om tyngdpunktsområden och motiveringar till budgeten.

Skylt vid Finansministeriet.
Skylt vid Finansministeriet. Bild: Laura Kotila Finansministeriet (Finland),finlands lejon

Finansministeriet förklarade senare på eftermiddagen att det handlar om ett olycksfall i arbetet. Undervisningsministeriets slutgiltiga version av texten nådde Finansministeriet alltför sent.

Finansministeriet har alltså inte skrivit om någonting, intygar budgetchef Sami Yläoutinen. Finansministeriet går igenom budgetförslaget och förhandlar vidare med de övriga ministerierna nästa vecka.

Li Andersson betonar vikten av att få med tilläggsanslagen i sin helhet redan i nästa års budget.

- Om vi vill få upp sysselsättningsgraden i Finland måste vi också höja kunskapsnivån. Jag hoppas vi ska hitta en gemensam linje med de övriga regeringsgrupperna, säger Andersson.

Cyklade till Borgå

Li Andersson cyklade på onsdag förmiddag tillsammans med sina närmaste medarbetare och ex-ministern Paavo Arhinmäki från Helsingfors till ministergruppens sommarmöte i Borgå.

Li Andersson och Paavo Arhinmäki cyklar från Helsingfors till Borgå för att delta i Vänsterförbundets sommarmöte.
Li Andersson och Paavo Arhinmäki cyklar från Helsingfors till Borgå för att delta i Vänsterförbundets sommarmöte. Bild: Lehtikuva Li Andersson,Paavo Arhinmäki,Borgå

- Det här är ett bra sätt att börja dagen, man vaknar ordentligt. Det känns som om jag gjort en insats både för mej själv och för miljön, säger hon.

Framme vid Vänsterförbundets kaffetält vid busstationen i Borgå var det flera Borgåbor som stannade för en pratstund med partiledningen. En av dem var Lasse Karlsson, som är nöjd över att Vänsterförbundet är med i regeringen igen.

Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson träffade förbipasserande i Borgå 21 augusti 2019.
Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson träffade förbipasserande i Borgå 21 augusti 2019. Bild: Thomas von Boguslawski/Yle Li Andersson,Borgå

- Det är en bra sak för dem som är fattiga, ingen ska behöva välja mellan att köpa mat eller mediciner, säger han.

Överlag är Li Andersson nöjd med de satsningar som finns med i regeringsprogrammet och budgetförslaget. De lägsta pensionerna kommer att höjas, den subjektiva rätten till dagvård ska återinföras och sysselsättningspolitiken ses över.

- De arbetslösa har fått vänta på en kursändring redan länge, vi lovade att skrota aktiveringsmodellen och det håller vi fast vid, sade Andersson.