Hoppa till huvudinnehåll

Migranterna på fartyget Open Arms vid Italiens sydkust fick komma iland - fem EU-länder tar emot dem

De 83 migranterna som suttit fast på det spanska räddningsfartyget Open Arms utanför Italiens sydkust har nu fått komma iland. En italiensk domare har gett order om att hålla kvar fartyget i Italien, och att migranterna ska evakueras till Sicilien.

Beslutet kom efter att de spanska myndigheterna krävde att båtmigranterna ska skickas till Spanien.

Spanien skickade iväg en patrullbåt under tisdagen som skulle nå Italien inom tre dagar och sedan föra migranterna till Mallorca.

På onsdagen meddelade EU-kommissionen att fem EU-länder kommer att ta emot migranterna. Länderna i fråga är Spanien, Frankrike, Tyskland, Luxemburg och Portugal.

Största delen av migranterna är av afrikanskt ursprung och räddades av biståndsfartyget Open Arms utanför Libyens kust.

Migranterna satt fast på räddningsbåten i nästan tre veckor efter att Italien nekat båten tillåtelse att ta iland.

Förhållandet ombord rapporterades vara väldigt dåligt och under tisdagen hoppade över tio av migranterna överbord för att försöka simma iland.

Den italienska regeringen har infört en hård linje mot migranter eftersom den anser att Italien har ett alldeles för stort ansvar för migranter som kommer med båt över Medelhavet till Europa.

Enligt Spanien kan biståndsorganisationen tvingas betala böter på över 900 000 euro eftersom de inte hade tillstånd att bege sig till havet utanför Libyen där migranter ofta inleder sin färd till Europa.

Källor: CNN, The Guardian

Artikeln uppdaterades kl 22:55 med information om att fem EU-länder gått med på att ta emot migranterna samt att biståndsorganisationen kan få böter.