Hoppa till huvudinnehåll

Mikko Rantanen har inte ens beställt flygbiljetter tillbaka till USA – väntar på nyheter om förhandlingarna i Norge

Mikko Rantanen med pucken
Mikko Rantanen. Mikko Rantanen med pucken Bild: Jeanine Leech/Icon Sportswire ishockey,NHL,Mikko Rantanen

Ställningskriget fortsätter. Mikko Rantanen medger för Yle att han inte är nära att komma överens om en förlängning med Colorado Avalanche. Men det stör inte anfallaren. Det finns många andra spelare utan kontrakt också, säger han.

Den gångna säsongen blev en fullträff för Mikko Rantanen. Nästan 90 poäng (31+56), uttagning till All Stars-laget och andraplatsen i finländarnas poängliga.

Det innebär att Rantanen har en enorm löneförhöjning att se fram emot i sommar. Men faktum är att kontraktsförhandlingarna inte går framåt. De facto pågår de inte alls.

– Jag kan inte alls säga hur länge det kommer att ta före kontraktet är klart, medger han för Yle.

– Men det stör mig inte. Träningslägret kör igång först om en månad. Jag har gett min agent fria händer i förhandlingarna och han håller mig uppdaterad, fortsätter Rantanen.

Rantanen har inte heller förberett sig alls på att återvända till USA.

– Jag har inte beställt några flygbiljetter då jag inte har något kontrakt, berättar han.

Jämförs med Marner

Det för knappt två veckor sedan som sajten Colhockeynow.com avslöjade att parterna inte ens förhandlade. Colorados klubbchef Joe Sakic har ändå lugnat ner läget sedan dess och har intygat att målet är att komma överens om en lång förlängning.

Men varför har förhandlingarna inte gått framåt då? Enligt många experter handlar det om att Torontos Mitch Marner inte ännu tecknat en förlängning. Hans kontrakt förväntas vara det som resten av sommarens kontrakt jämförs med.

Torontos Mitch Marner tycker att han är värd lika mycket som Auston Matthews med 11,6 miljoner i snittlön.
Mitch Marner. Torontos Mitch Marner tycker att han är värd lika mycket som Auston Matthews med 11,6 miljoner i snittlön. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Mitch Marner

Inte minst Rantanens, som producerat på ungefär samma nivå som Marner i NHL.

– Det är helt för tidigt att stressa om kontraktet. Många andra spelare går också fortfarande utan kontrakt, medger också Rantanen.

Härnäst? Träningsläger i Norge

I och med att spelarna är utan kontrakt får de inte träna med sina respektive klubbar. Mitch Marner är enligt uppgifter istället inställd på att träna i Schweiz för Zürich Lions.

Det gjorde också William Nylander då han i fjol väntade på ett bättre kontrakterbjudande av Toronto och Auston Matthews spelade där innan han draftades av Toronto.

Mikko Rantanen har själv tränat i Åbo, både tillsammans med sin tidigare klubb TPS och på egen hand under Jukka Koivus vakande ögon.

Men nu väntar en resa till Norge. Enligt Iltalehti ska Rantanen nämligen den närmaste veckan träna med Storhamar, som tränas av de tidigare TPS-profilerna Miika Elomo och Petteri Nummelin.

– Jag känner dem båda. De har spelat på toppnivå och det känns bra att bli tränad av dem. Dessutom handlar det om ett äventyr, jag har aldrig varit i Norge, berättar Rantanen för tidningen.

I Åbo har fokus legat på att bli snabbare.

– Ligan blir snabbare och snabbare, vilket innebär att spelarna också måste bli det. Jag har också jobbat på att bli vigare, säger Rantanen för Yle.

Läs också