Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Putin och Niinistö träffas i Helsingfors, Trump avbokar sitt besök till Danmark och bristen på socialarbetare är stor

Vladimir Putin och Sauli Niinistö på en presskonferens i Nyslott 27.7.2017
Vladimir Putin och Sauli Niinistö på en presskonferens i Nyslott 2017. Vladimir Putin och Sauli Niinistö på en presskonferens i Nyslott 27.7.2017 Vladimir Putin,Sauli Niinistö,nyslott

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Många kommuner kämpar med att hitta behöriga socialarbetare. Det är inte bara svårt att hitta behöriga socialarbetare - det är också svårt att hitta vikarier. Att hitta tvåspråkig personal är nästintill omöjligt.

Minister Li Andersson vill ändra på Finlands finanspolitiska linje i EU. Andersson menar att Hansasamarbetets storhetstid är förbi. Det är frågan om ett Nordeuropeiskt samarbete som motsätter sig inkomstöverföringar i EU.

Rysslands president Vladimir Putin och president Sauli Niinistö träffas i Helsingfors i dag. Enligt expert kommer dagens möte mellan presidenterna antagligen kretsa kring tre helheter: den europeiska säkerheten och vapenbegränsningar, Finlands och Rysslands bilaterala förhållande samt Arktis. Mötet kommer också att påverka trafiken i Helsingfors.

Utrikes

Ryssland och Kina sammankallar FN:s säkerhetsråd till krismöte. Mötet gäller de omstridda amerikanska missilprojekten.

USA:s president Donald Trump har ställt in sitt besök i Danmarksen hans utspel att köpa Grönland avvisats. Trump meddeladeatt han skjuter upp besöket efter att statsminister Mette Frederiksen gjort det klart att ön inte är till salu.

Väder

Det fortsätter blåsa från sydväst, men vädret är tämligen varmt. Under eftermiddagen förekommer lokala regn- och åskskurar.

I landets södra och mellersta delar är det mellan 18 till 22 grader, i norr mellan 15 och 20 grader.