Hoppa till huvudinnehåll

Ovidkommande besök på Pyttis flygplats – ägarna vill begränsa vistelsen på området

Tre små propellerplan.
Klagomålen om Pyttis flygplats miljötillstånd föll i förvaltningsdomstolen i juli. Tre små propellerplan. Bild: Yle/Pyry Sarkiola flygplan,flygplatser,pyttis flygplats

Bolaget Redstone Aero, som äger Pyttis flygplats, vill ha strängare begränsningar för hur man får vistas och röra sig på området. Enligt bolaget har ovidkommande besök till vissa delar stört flygplatsverksamheten.

– Vi har haft några få besökare. Flygplatsen är byggd för professionell verksamhet och av flygsäkerhetsskäl vill vi inte ha ovidkommande trafik på den, säger Esa Korjula, styrelseordförande på Redstone Aero, till Yle Östnyland.

Egentligen, fortsätter han, har de ovidkommande besöken inte förorsakat några konkreta problem. Det är främst den framtida säkerheten som bolaget tänker på.

En medelålders man tittar in i kameran. Han står inomhus framför en karta. Kvällssolen lyser honom i ansiktet med ett gult sken.
Esa Korjula. En medelålders man tittar in i kameran. Han står inomhus framför en karta. Kvällssolen lyser honom i ansiktet med ett gult sken. Bild: Yle/Kari Saastamoinen Pyttis,flygplan,flygplatser,flygfält,Esa Korjula

I en förordning utfärdad av inrikesministeriet finns det åtta flygplatser i Finland där man med hjälp av hot om böter begränsat vistelse. Detta för att skydda mycket viktig verksamhet.

Bolaget som äger flygplatsen i Pyttis vill nu att också deras flygfält läggs till på den listan.

– Vi vill främst få tillstånd att sätta upp skyltar för att informera besökare om var de får och inte får röra sig.

Å andra sidan vill de samtidigt ha fler flygplatsbesökare i samband med evenemang.

Ett litet flygplan i närbild. Två män är i cockpiten, en av dem håller på att hoppa ut.
Arkivbild, från Pyttis flygplats. Ett litet flygplan i närbild. Två män är i cockpiten, en av dem håller på att hoppa ut. Bild: Yle/Vesa Grekula Pyttis,flygplan,flygplatser,flygfält,småflygplan

– I fortsättningen kommer vi att märka ut ett område dit besökare kan komma för att se på flygplan. Där kommer det också att finnas ett kafé. Till själva flygfältet får obehöriga ändå inte komma.

Klagomålen om flygplatsens miljötillstånd föll i förvaltningsdomstolen i juli.

Artikeln baserar sig delvis på Asiaton oleskelu aiheuttanut häiriötä Pyhtään lentokentällä – liikkumista alueella halutaan rajoittaa skriven av Juulia Tillaeus.