Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland och Kina sammankallar FN:s säkerhetsråd till krismöte - ska diskutera USA:s missilprojekt

Donald Trump och Vladimir Putin i en kombinationsbild.
Donald Trump och Vladimir Putin. Donald Trump och Vladimir Putin i en kombinationsbild. Bild: EPA/JIM LO SCALZO/SPUTNIK POOL MANDATORY Donald Trump,Vladimir Putin

FN:s säkerhetsråd håller på torsdagen ett krismöte gällande de amerikanska missilprojekten som enligt Ryssland bryter mot kärnvapenavtalet INF.

Det är Ryssland och Kina som kallat sammanträdet, berättar den ryska FN-ambassadören Dmitri Polyanski till nyhetsbyrån Tass.

- Vi har tillsammans med Kina bett FN:s säkerhetsråd att sammanträda på grund av USA:s planer på att utveckla och ta i bruk medeldistansrobotar, säger Polyanski.

Poljanski påpekade att man under torsdagens krismöte också kommer gå igenom FN:s generalsekreterare Antonio Guterres rapport.

En missil som tidigare varit förbjuden under INF avtalet.
En av USA:s missiler som tidigare varit förbjuden på grund av INF-avtalet. En missil som tidigare varit förbjuden under INF avtalet. missiler

Ryssland och USA drog sig ur avtalet

USA:s försvarsdepartement Pentagon meddelade på måndagen att de utfört ett missiltest. Testet var USA:s första test med medeldistansrobotar sedan beslutet att dra sig ur INF.

Intermediate Nuclear Forces Treaty, mer känt som INF-avtalet slöts mellan USA och Sovjetunionen år 1987.

Avtalet förbjöd landbaserade medeldistansrobotar med 500 till 5000 kilometers räckvidd.

Både USA och Ryssland har dragit sig ur avtalet.

Källa: TASS

Läs mera:

Ryssland och USA skrotade formellt kärnvapenavtalet INF - ny kapprustning befaras

INF-avtalet sågs som slutet på kalla kriget. Nu har både USA och Ryssland dragit sig ur det och anklagar varandra för avtalets fall. "En viktig broms för kärnvapenkrig har gått förlorad", säger FN:s generalsekreterare.

Läs också